Cointelegraph je nedavno izveštavao da je Bitwala odlučila da neće podržati lanac koji ne podržava Bicoin Core razvojni tim. Iako ovo predstavlja samo još jedno saopštenje u nizu, u suštini je deo veće i ozbiljnije ‘priče’.

Saopštenje Bitwala-e

U jučerašnjoj objavi na blogu Bitwala je ukazala na to da neće podržati ‘Njujorški sporazum’ čiji je potpisnik. Navodimo delove saopštenja:

“Mi nećemo učestvovati u aktivnom odvajanju od..lanca koji podržava Core razvojni tim.”

Iako je u teoriji moguće da Bitcoin Core tim promeni mišljenje, do sada su bili nedvosmisleno protiv povećanja veličine bloka koju definiše SegWit2x protokol. Prema tome, Bitwala se jasno povlači iz Njujorškog sporazuma.

Šta je SegWit2x?

SegWit2x je malo više pojašnjen od ‘Njujorškog sporazuma’ iako se oba termina odnose na istu stvar. U maju 2017. godine u Njujorku su se sastali glavni bitkoin rudari, menjačnice i provajderi usluga kriptonovčanika na ‘Consensus’ konferenciji. Povod za konferenciju je poziv Berija Silberta, direktora kompanije Digital Currency Group.

Velika većina učesnika se tokom sastanka složila u vezi kompromisnog rešenja za skalabilnost mreže. U sporazumu je navedeno da je neophodno da se SegWit implementira do avgusta ove godine. Zatim u novembru mreža treba da sprovede hard-fork kako bi povećala veličinu bloka na 2MB.

Na osnovu navoda Digital Currency Group-e, sporazum je podržalo:

“58 preduzeća sa sedištem u 22 države

  • 83,28% ukupne kompjuterske snage
  • 5,1 milijardu dolara mesečnog prometa na mreži
  • 20,5 miliona bitkoin novčanika.”

Sporazum je potpisan od strane 56 kompanija, uključujući i Bitwala-u.

Povlačenje Bitwala-e iz sporazuma

Bilo je nekih spekulacija da ako bi došlo do podele lanca u novembru, neki od potpisnika bi mogli da se predomisle. Bitwala je postala prva koja je javno objavila da se povlači iz sporazuma.

U saopštenju, Bitwala navodi tri razloga zbog kojih se povlači iz sporazuma:

“Želeli bismo da poštujemo sporazum na koji smo se obavezali (kao jedan od prvih potpisnika, bez obzira na činjenicu da većina programera nije potpisala sporazum). Ipak, mi smo uslužna kompanija koja ima i uvek će pratiti ono što naši klijenti koriste i žele da koriste. Delimično se oslanjamo na procese plaćanja trećim licima i menjačnicama kako bismo izvršili konverziju naših kriptovaluta i moramo da kreiramo proizvode koje naši klijenti žele da podrže.”

Poslednji deo komentara je pomalo iznenađujući, s obzirom da je većina najznačajnijih menjačnica i platnih procesa dalo potpis na sporazum ili ga je javno podržalo.

Da li će sporazum opstati?

Povlačenje Bitwala-e iz Njujorškog sporazuma bi moglo da bude početak njegovog kraja. Kompromis je po definiciji sporazum u kojem ni jedna strana ne dobija ono što želi. Ali u ovom slučaju se dogodilo nešto neobično: jedna strana je dobila sve što je tražila. Tabor koji je podržavao “malu veličinu bloka” je aktivacijom SegWit-a dobio šta je hteo, tako da nemaju motiva da isprate povećanje veličine bloka koju su obećali taboru koji podržava “veću veličinu bloka”. Jedino što ih obavezuje je reč koju su dali, a povlačenje Bitwala-e bi mogao da bude dobar izgovor da i oni urade isto.

Nisu samo kompanije koje se bave bitkoinom te koje bi mogle da se povuku iz sporazuma. Na osnovu podataka Coin Dance-a, rudari su već podeljeni: 40% u korist SegWit-a, 40% podržava veće blokove, a 20% je neodređeno. Možemo pretpostaviti da neki od 40% rudara koji su podržali SegWit (ali ne i velike blokove) možda odluče da ne žele i veće blokove.

Šta to znači?

Ili se SegWit2x neće sprovesti u novembru kako je prvobitno planirano ili će se sprovesti ali daleko spornije nego što se očekivalo. Ako apsolutna većina rudara koji su potpisali sporazum održe reč i započnu sa rudarenjem većih blokova, hard-fork će biti uspešan.

Međutim, ako Bitcoin Core razvojni tim i ostali iz tabora “mala veličina bloka” odluče da odbiju hard-fork, definitivno će doći do podele lanca. U tom trenutku će doći do konfuzije i raznih debata u vezi prava na korišćenje imena ‘Bitkoin’. Na kraju krajeva, Bitcoin Core razvojni tim je taj koji ‘održava’ bitkoinov Github repozitorijum (skladište). Svako može da izvrši drugačiju implementaciju Satošijevog white paper-a, ali onaj ko održava Satošijev repozitorijum sa  izvornim kodom ima ogroman uticaj na tržište.

Hard-fork će biti uspešan na tehničkom nivou ukoliko ga rudari podrže, ali će iz perspektive tržišta biti najverovatnije katastrofalan. Kako će novi korisnici znati koji bitkoin je zaista bitkoin?