Da bi zaštitili servere i kompjutere od toga da budu kodirani uz pomoć kompjuterskog programa za ucene koji zahteva bitkoine (ransomware), velike američke korporacije kupuju bitkoin da bi mogle da brzo reaguju na kodiranje zlonamernih programa (malware).

Od početka 2016. godine, taj virus je postao veoma popularan. Dizajneri i programeri virusa namerno uključuju vremenski okvir, obično nedelju dana, kako bi izvršili pritisak na žrtve da plate otkup u bitkoinima.

Principi programa za ucenu

Uprkos pojavi lako dostupnih platformi (cloud-based), mnoge kompanije, posebno velike korporacije i dalje rade sa lokalnim serverima, bazama podataka i kompjuterima kako bi skladištili važne podatke. Podaci korporacija, uključujući i lične informacije korisnika, finansijskih podataka klijenata i poverljivih dokumenata preduzeća, se čuvaju u ovim lokalnim serverima koji su osetljivi na napade programa za ucenu i zlonamernih programa kada su povezani na net.

Virusi mogu biti raspoređeni ili instalirani na servere ili uređaje putem širokog spektra metoda. Najpopularniji metod razmeštanja virusa je masovna distribucija zlonamernih URL-ova i fajlova, koji se automatski instalira na određeni uređaj ako korisnik preuzme ili otvori URL. Zatim, virus radi u pozadini servera ili uređaja i tako šifruje svaki podatak u uređaju.

Novčanici za bitkoin otkup

Kris Pog, direktor u Nuix-u, tehnološkoj kompaniji za upravljanje informacijama, navodi da kompanije otvaraju bitkoin novčanike i kupuju bitkoine u slučaju da serveri ili kompjuteri kompanije budu napadnuti virusom. Kompanije koje imaju veće setove važnih finansijskih ili ličnih podataka razmatraju bitkoin kao ključni i neophodan način za odgovor.

Prema Pogu, hiljade američkih kompanija su već postavile bitkoin novčanike i kupile digitalne valute kako bi platile eventualni otkup. Pošto njihovi serveri i uređaji sadrže osetljive materijale koji su vredni njihovim klijentima, Pog objašnjava da su kompanije veoma ozbiljne povodom ove strategije.

Pog piše:

“Veliki broj kompanija to radi u sklopu planiranog odgovora na incidente. Oni postavljaju bitkoin novčanike.”

Međutim, Paula Long, direktor u DataGravity, ističe da strategija sticanja bitkoina kako bi sprečili napade virusa može biti moralna dilema za mnoge kompanije, pošto se digitalne valute kupuju samo sa jednim ciljem - podrška sajber kriminalu.

Pomoć negativcima

Dok FBI i druge agencije za provođenje zakona ohrabruju kompanije da ne izmiruju otkup bitkoinom koji traže kriminalci i distributeri virusa, kojim garantuju da će poslati dešifrovane viruse žrtvama, Long smatra da je odgovornost kompanije da obezbedi korporativne podatke za svoje klijente i partnere.

“To je moralna dilema. Ako platite, vi pomažete loše momke. Ako se držite moralnih normi, dovodite kompaniju u opasnost”, navodi Long.

Kompanije i analitičari su počeli da tvrde da je namera distributera virusa uvek negativna. Ali, u nekim retkim slučajevima, bilo je programera koji su tražili otkup kako bi pomogli ljudima u nevolji.

Bilo je i slučajeva krajem decembra gde su programeri distribuirali dešifrovane ključeve žrtvama koje upravljaju preduzećima kako bi im pomogli u nevolji. Na primer, pojedinac koji imam onlajn alijas “SwervinErvin” je dobio besplatan ključ za dešifrovanje nakon što je objavio da njegova kompanija pomaže siromašnoj deci.