Romit, servis za međunarodni transfer novca, koji je ranije počeo kao proizvođač biktoin ATM-ova Robocoin, objavio je da će od 15. februara prekinuti sa poslovanjem vezanim za bitkoin.

Izgleda da su prešli na tradicionalnije forme plaćanja.

Šta je nateralo Robocoin da ukine svoje servise? Da li su obustavili rad zbog sopstvene nesposobnosti? Ili je posao sa BTM-ovima postao neprofitabilan. Cointelegraph je sproveo anketu među ekspertima sa BTM tržišta.

Sopstveno maslo?

Robocoin je bio jedan od prvih proizvođača bitkoin ATM-ova. Da li su prekinuli poslovanje zbog neodrživosti ili zbog sopstvenih nedostataka? Većina stručnjaka iz branše smatra da je ovo drugo slučaj.

Peter Trček, CEO Bitnik-a:

“Nisu davali potpunu kontrolu nad mašinom, imali su izuzetno skup i nepraktičan hardver i želeli su udeo u profitu operatera. Njihov biznis model je bio rizičan i sada je propao. Sopstvene poslovne odluke i stav prema operaterima je prouzrokovao njihov pad.”

Erik Gril, CEO CoinOutlet, takođe smatra da je krivica na Robocoin-u:

“Robocoin mašine nisu dobro prihvaćene od strane zajednice. Nefer ugovori koje su operateri morali da potpisuju su pali na pleća kupaca, a ogledali su se u većim provizijama.”

BTM više nije profitabilan?

Još jedan razlog možda leži u celokupnom tržištu. Možda BTM više nije profitabilan.

Majkl Dupri, osnivač Easybit-a, smatra da je to dvosmerna ulica. Po njegovom mišljenju, to je zahtevan biznis ali profit je moguć.

Dupri je izjavio:

“Nije sve zapravo u profit modelu, sve je u logistici i usluzi. Profit je moguć, iako su mnogi neuspešni zbog lošeg upravljanja. Oni koji pokušavaju da brzo zarade ne čine ekosistemu uslugu – i verovatno neće daleko dogurati.”

Henri Brejd, CEO Bittiraha, je izjavio:

“Bitkoin ATM biznis je zasigurno isplativ, ali zavisi od mnoštva faktora. Neki proizvođači imaju problema jer je teško naći cenovni model koji funkcioniše za proizvođača i operatera na dugoročnom planu.”

Dalje je objasnio da su regulative bitan faktor. Iz tog razloga praktično ne postoje BTM-ovi u Švedskoj ili Estoniji, ali u Finskoj postoji više desetina i tržište je veoma kompetitivno.

Uticaj na tržište?

Većina eksperata ne veruje da će ova objava imati negativan uticaj na tržište.

Peter Trček kaže, pre 2 godine, zatvaranje Robocoin-a bi moglo imati isti uticaj na tržište kao pad Nokia-e na tržište pametnih telefona.

Toni Vajs veruje da: “Tržište kriptovaluta ne brine zbog toga. Što pre neefikasne kompanije nestanu, napraviće prostor za sposobne kompanije koje će popuniti to mesto.”

Majkl Dupri je dodao: “Ovo se oslikava pozitivno na bitkoin ekosistem. Čim Robocoin napusti tržiište, novi proizvođači će se pojaviti, sa superiornijim proizvodom.”

Međutim, Henri Brejd veruje da je sa stanovišta operatera, veliki problem ukoliko proizvođač bankrotira. On kaže: “Mnogi operateri se oslanjaju na podršku proizvođača, održavanje, nadogradnje i slično. Ovo može negativno uticati na pouzdanost BTM-a.”