Mnogi projekti koji rade na Itirijum platformi održavaju vrednost svoje kriptovalute - Itera i time ga spašavaju potpunog kolapsa, uprkos početnim spekulacijama i DAO ‘incidentu’ iz juna 2016. godine.

Cena Itera je porasla na preko 20 dolara pre DAO incidenta koji se dogodio sredinom godine. Posle incidenta je zabeležen značajan pad u ceni Itera.

Od tada, cena Itera se kreće oko 10 dolara, bez značajnog kolebanja cene čak i kada Bitkoin doživi neku veću nestabilnost, poput skorašnje na koju su uticale geopolitičke promene.

To je prouzrokovalu određenu zabrinutost - zbog čega je cena Itera relativno stabilna uprkos nestabilnom periodu poslednjih nekoliko meseci.

Ishod

Hando Rand iz ProofOfYou vidi situaciju kao posledicu niza sukobljenih događaja. Prema Randovom mišljenju, vrednost Itera predstavlja balans između pozitivnih i negativnih događaja vezanih za Itirijum:

“Većina ICO (Initial Coin Offerings) projekata koristi Itirijum kao osnovu. Golem je imao veliki uspeh u prikupljanju sredstava na taj način. Naravno, sa druge strane, DoS napadi i drugi izazovi negativno utiču na cenu.”

Zatim, Rand navodi da je pre DAO incidenta Itirijum bio zanimljiv investitorima zbog uspeha koje je DAO postizao. Sve do incidenta. “Incident je snažno uticao na špekulacije sa cenom,” navodi Rand.

Prava vrednost Itera

Aleksandar Matanović ispred EC District-a, smatra da je trenutna cena Itera realna. Matanović misli da je rast cene Itera u prvoj polovini 2016. godine bio nerealan hajp. On, takođe, smatra da su problemi sa kojima se Itirijum susreće prouzrokovali korekciju cene.

Matanović smatra da je cena Itera stabilna zbog pomeranja fokusa prema drugim kriptovalutama, pre svega od strane špekulanata.

U odgovoru za Cointelegraph kaže:

“U odnosu na leto, kada je Itirijum bio glavna tema u kripto svetu, tokom jeseni se značajno manje pominjao u vestima. To je najverovatniji razlog njegove relativne stabilnosti. Isto se može reći i za Lajtkoin, koji je, takođe, bio prilično nezapažen, ali i stabilan. Fokus većine, a tu uključujemo i špekulante, je bio na Bitkoinu, Zkešu (Zcash) i Moneru.”

Projektni podsticaj vrednosti

Liquid Ops iz Omni Fondacije, Patrik Dugan, predstavio je detaljan pregled kretanja cene Itera u poslednje vreme. Dugan smatra da vrednost Itera na tržištu kriptovaluta nije bila stabilna. On navodi da je od DAO incidenta cena varirala i do 40% u dolarima.

Dugan prepoznaje zasluge projekata koji se pokreću na Itirijum platformi, a koji bi mogli da generišu prihode, koji bi doveli do prirodne potražnje za Iterom i time ga spasili od propadanja.

“DAO predstavlja jedan takav projekat, a Augur drugi. Ja znam nekoliko ljudi koji rade jako zanimljive projekte, tako da Itirijumova vrednost raste shodno očekivanom rastu ukupnih prihoda tog ekosistema,” zaključuje Dugan.