Događaj “Proof of Keys” je usmeren protiv centralizovanih berzi i predvodi ga investitor u bitkoin (BTC) Trejs Mejer.

“Proof of Keys” događaj je u suštini banka koja radi na centralizovanim berzama, gde su aktivisti pozvani da povuku sve svoje kriptovalutne fondove sa centralizovanih platformi za trgovanje i deponuju ih u vlastite kripto novčanike. Ideja je da se potvrdi kontrola vlasnika nad njihovom kripto imovinom i da se potvrdi da li berze zaista imaju toliko sredstava koliko tvrde.

U video snimku koji daje uvid u događaj, Mejer navodi da bi vlasnici kriptovaluta trebali da odluče da li će povratiti svoj “monetarni suverenitet” ili će nastaviti sa čekanjem po dve nedelje da bi dobili svoje novčiće”.

Mejer je 1. januara optužio kripto berzu HitBTC da je zamrznula povlačenja kako događaj ne bi uticao na njeno poslovanje. Kasnije su mu se pridružili Džon Mekafi, Tur Demester i proizvođač kripto novčanika Bitfi.

HitBTC je naknadno odbacio navode. U komentaru za Cointelegraph, predstavnik marketinškog tima berze je porekao bilo kakvu vezu između zamrzavanja računa i tekućih događaja. U mejlu se navodi:

“Ovo privremeno zamrzavanje je vezano za naše međunarodne sigurnosne procedure KYC i AML...Ova pravila postoje i primenjuju se na sve nas, 24h, 365 dana u godini. Zbog toga ne isključujemo nikakve sigurnosne alate ili provere. Ni tokom redovnog stanja, niti u specifičnim situacijama kao što je Proof of Keys događaj.”

Bitkoin predvodnici i kritičari kripta su podjednako imali zamerke na prevelikoj centralizaciji, za koju mnogi smatraju da je suprotna njihovim osnovnim principima. Američki ekonomista Nouriel Rubini, koji je rekao senatorima u SAD da je kripto “majka i otac svih prevara i balona”, izjavio je da je kripto centralizovaniji od Severne Koreje.

“...rudari su centralizovani, berze su centralizovane, programeri su centralizovani diktatori (Buterin je “doživotni diktator”), a Giniev koeficijent nejednakosti kod bitkoina je gori od severnokorejskog.”