Rastući kripto trend izgleda da će se nastaviti jer se veliki Proof-of-Stake (PoS) projekti lansiraju tokom ove godine, navodi Diar u najnovijem nedeljnom pregledu 18. marta.

PoS algoritam koji se koristi u mnogim poznatim kriptovalutama, kao što su Eos (EOS), deš (DASH) i tron (TRON), postaje sve popularniji u kripto ekosistemu.

Ove godine, dosta novih PoS projekata će biti lansirano, ističe Diar, na osnovu debitantskog napora kosmosa (ATOM), PoS projekta koji je prikupio 17 miliona dolara u svom ICO-u u 2017. godini.

Mnogi novčići samo u određenoj meri koriste PoS, s tim da se menja udeo ukupnih sredstava koje su korisnici „uložili“. Ulaganje (Staking) se odnosi na to da učesnik dokazuje da poseduje određenu količinu novčića kao deo konsenzus mehanizma mreže.

Kod Eosa, ukupni uloženi iznos je dostigao 47% celokupne ponude, što ga čini novčićem koji je u odnosu na dolar najviše uložen, prema Diar-ovim proračunima taj iznos je dostigao 1,8 milijardi dolara.

Drugi je deš, sa 431 milion dolara, a zatim kosmos sa 309 miliona dolara. Ukupno, uložena sredstva su vredna oko 4 milijarde dolara.

"EOS, čije je lansiranje glavne mreže naišlo na probleme zbog malog učešća, sada predstavlja skoro polovinu od PoS sredstava", navodi se u objavi.

Kako je Cointelegraph objavio prošlog meseca, MIT trenutno radi na novom formatu kriptovalute baziranom na PoS-u, dok najveći altkoin prema tržišnoj kapitalizaciji, itirijum (ETH), treba da pređe na ovaj protokol do 2021. godine.