Holberton škola za softversko inženjerstvo objavila je da će postati prva škola čiji će akademski sertifikati biti dostupni na blockchain-u. Na ovom projektu Holberton sarađuje sa bitkoin startapom Bitproof, koji je specijalizovan za sertifikaciju dokumenata na blockchain-u.

Ideja je da sertifikati na blockchain-u olakšaju poslodavcima proveru novih kandidata za posao i smanje broj lažnih CV-a.

Na osnovu informacije sa bloga Holberton škole, svaki diplomac dobiće standardnu papirnu diplomu i broj digitalnog sertifikata koji će moći da unesu u svoj CV. Tako će potencijalni poslodavac lako moći da proveri verodostojnost diplome unošenjem tog broja u blockchain pretraživač.

Silvan Kalaš, suosnivač Holberton škole je izjavio:

"Blockchain predstavlja budućnost kad je u pitanju verifikacija dokumenata i verujemo da će u narednim godinama mnoge škole koristiti blockchain za izdavanje digitalnih diploma i sertifikata."

Program Holberton škole je specifičan jer se uglavnom uči kroz projekte, umesto iz literature i studenti se ohrabruju da međusobno sarađuju i pomažu jedni drugima u rešavanju problema.

"Naš pristup izdavanju diploma je efikasniji, bezbedniji i jednostavniji," dodao je Kalaš. "Nama su na prvom mestu studenti - želimo biti sigurni da će njihove diplome uvek ostati validne i proverive, a sa druge strane i potpuno bezbedne i imune na kopiranje i hakovanje."

Iako je ovo prva škola koja planira da koristi blockchain za izdavanje diploma, ideja o stavljanju raznih drugih dokumenata na blockchain je već dosta raširena.

Danas, svašta može da se stavi na blockchain - potvrda o državljanstvu, izvodi iz matičnih knjiga, umetnička dela, vlasnički listovi, pasoši, a konstantno se otkrivaju i nove mogućnosti za primenu blockchain-a. Projekat Refugee Emergency Response, koji je pokrenuo Bitnation, trenutno koristi blockchain za pomoć u rešavanju izbegličke krize u Evropi tako što na blockchain-u registruje osobe bez dokumenata.