LemonMail DApp (decentralized application) je prvi svetski email servis koji je potpuno decentralizovan i enkriptovan. Za korisnike ovo znači da niko osim njih ne može pristupiti njihovim porukama. Aplikacija je zasnovana na Itirijumu i Blokčejn tehnologiji. Iza ovog servisa stoji srpska kompanija Devana, brzorastući regionalni IT lider.

LemonMail je servis koji ima samo frontend napisan u Javascriptu i hostovan na decentralizovanom IPFS-u. Projekat je open source, baš svako može da pogleda kod, preuzme ga i dalje razvija.  Projekat je još uvek u alfa fazi i za glavni cilj ima da pokaže da je moguće napraviti potpuno decetralizovan, brz i potpuno siguran mail servis bez third-party posrednika.    

Popričali smo sa Mališom Pušonjom, jednim od developera koji stoji iza ovog projekta:

Na početku razvoja servisa postojala je želja da se napravi mejl servis koji je brži od trenutnih lidera (gmail), ali u isto vreme i potpuno pouzdan za krajnje korisnike.

Pošto brzina i sigurnost često ne idu zajedno, autori su se onda dosetili da bi ta dva aspekta mogli potpuno razdvojiti. Tako u jednoj aplikaciji imamo dva servisa, jedan koji je klasičan email servis poput gmail-a i private servis koji funkcioniše drugačije. Koristi se end-to-end enkripcija pa se sadržaj ne šalje third-party servisima.

Za enkripciju sadržaja koristi se OpenPGP, kao i još neke open souce biblioteke. S obzirom na to da ne postoje centralizovani serveri, sva enkripcija se dešava kod samog korisnika u njegovom brauzeru. Svaki korisnik ima svoj par ključeva, private-public koji se generišu na osnovu Ethereum funkcije sign().

Trenutno se ne razišlja o komercijalizaciji DApp-a, ideja je razvoj decentralizovanog mejl servisa i izgradnja poverenja korisnika u decentralizovane sisteme.


Izazovi u razvoju aplikacije

S inženjerske strane razvoj je išao prilično glatko jer je tim sastavljen od dobrih inženjera. Jedan od izazova je bio kako pamtiti private key korisnika kada servis nema centralizovanu bazu podataka, to je rešeno na način da se private key korisnika i ne pamti već se svaki put generiše i svaki put je isti.

Razvojni tim je brojao između 5 i 10 ljudi. Inicijalna ideja je nastala u septembru, u decembru je formiran ozbiljniji tim. Razvoj servisa je trajao 4 meseca i mesec dana je rađeno na DAP-u.

 

Planovi za dalje

Trenutni cilj je da se vidi kako će korisnici reagovati i prihvatiti decentralizovani email servis. Trenutno se ne razmišlja se o ICOu, glavni motiv je da se vidi šta sve može dalje da se napravi sa servisom. 

Trenutno se sarađuje sa njujorškim startapom dnn.media (decentralizovani novinski portal). Pored toga sarađuje se i sa drugim itirijum startapima. Servis je trenutno u alfa fazi i ulazi polako u beta fazu. Što se tiče DAP-a, osluškuju se reakcije zajednice. Postoji veliki broj pozitivnih reakcija u stručnoj zajednici. Velika prednost ovog servisa je što je on potpuno nezavistan od kompanije koja ga je razvija, zavistan je jedino od itirijumove mreže. Sve dok mreža bude postojala postojaće i servis.
Potencijalna primena:

,,DAP je potencijalno zanimljiv kompanijama kojima je bitna nezavisnost od ostatka interneta i velikih mejl servisa. Hipotetički, i da veliki deo sveta ostane bez interneta, DAP bi i dalje funkcionisao. Mejl servis može biti zanimljiv i zaljubljenicima u nove tehnologije koji žele anonimnost i sigurnost." – rekao ja Mališa.

Svi mejl servisi u ovom momentu su dužni da, ukoliko im tužilaštvo dostavi nalog, dostave policiji mejlove svojih korisnika. Lemon mail nema mogućnost da pristupa ili bilo kome drugom distribuira mejlove svojih korisnika.

Trenutna cena korišćenja odnosno slanja mejla iznosi 0.006$ i to je provizija koja se plaća itirijumovoj mreži, ali ona može da varira u zavisnosti od cene ETHa. Devana, kompanija koja je razvila servis ne naplaćuje svoje usluge ni na koji način.

 

Tekst primremio Ivan Đukić