Da bi bili MMA borac, morate biti čvrsti, pametni i nemilosrdni – sazdani tako da izdržite test vremena. Dakle, bilo je samo pitanje vremena kada će se neki nemilosrdni borac iz Oktagona udružiti sa valutom koja ima preko 75 života, bitkoinom. Džon Fič je u subotu postao prvi MMA borac ikada koji je plaćen u bitkoinima.

Fič dobija bitkoin bitku jednoglasnom odlukom

Borba je bila glavni događaj večeri u kazinu Foxwoods Resort u Mašantaketu. Fič se borio protiv Jušin "Grom" Okamija za WSOF promociju (World Series of Fighting). Fič je bivši kandidat za UFC (Ultimate Fighting Championship) titulu u Velter kategoriji (od 70 do 75 kilograma), pobedivši 16 uzastopnih mečeva. Sada je uspeo da pobedi  inače znatno većeg protivnika, koji je zbog ove borbe, kilažu sa 95 skresao na 75. Rezultat je bio 29-28, 30-27 i 30-27.

Razlozi zbog kojih je tražio isplatu u bitkoinima su razni, ali je glavni razlog to što Fič ima etički problem sa trenutnim ekonomskim sistemom. Fič je izjavio za Inverse:

"Posle ekonomskog kolapsa iz 2008. godine, moj stan u San Hozeu je na vrednosti izgubio 180.000 dolara. Ne želim da podržavam ljude koji su na neki način dozvolili takvim stvarima da se dešavaju. Tako sam počeo da se igram sa kriptovalutama. Sada shvatam da mogu da se koriste za mnoge stvari. Posebno blockchain i blockchain tehnologija."

Džon Fič

-  Džon Fič 

Mnogi ljudi ne znaju koliko su mnogo, ili malo, MMA borci plaćeni. Sada kada je Fič van UFC-a, za borbu je plaćen malo više od 1.000 dolara, koje će dobiti u digitalnoj valuti. Fič nema sponzore, ali njegova poslednja  pobeda mu može pomoći da ih pronađe.

"Privukao me je bitkoin, jer MMA je međunarodni sport – objasnio je on. Mnogi momci imaju probleme oko plaćanja i taj proces ume da potraje. Borite se u Brazilu ili negde drugo, a treba vam nekoliko nedelja da dođete do svoje isplate. Nije lako velikom broju boraca. Morate da platite mnogim ljudima, trenerima, imate troškove i slične stvari."

Sa pobedom koju je ostvario u subotu, njegova statistika je sada 27-7-1, što ga čini glavnim kandidatom za trenutno upražnjenu  WSOF titulu u Velter kategoriji.