InsureX je prvo svetsko tržište osiguranja zasnovano na blokčeinu, koje bi trebalo da pokrene svoj ICO do kraja jula ove godine, a plan je da se prikupi bar 2.200 ETH-a. Kompanija, sa sedištem u Londonu, namerava da koristi sredstva za stvaranje platforme za trgovanje proizvodima iz osiguranja.

“Blokčein tehnologija ima odličnu priliku da prodrma sektor osiguranja”, naveo je Ingemar Svenson, generalni direktor. Navodeći podatke osiguravajuće kuće Alianz, nastavlja: “Preliminarna procena je da premije osiguravača generišu 3,5 triliona dolara, što je oko 5,7% globalnog BDP-a - to je ogromna prilika.”

Pored raznolike ponude proizvoda, InsureX će ponuditi sigurnu razmenu poverljivih dokumenata i drugih podataka na platformi, koja posluje u SaaS (Software-as-a-Service) formatu. Sektor osiguranja je već spreman za promene. Zahvaljujući blokčein rešenjima sa IBM-ovim blokčeinom izgrađenim na hajperledžeru pojednostavljuju se slični procesi.

“Trenutno, obrada i trgovanje u osiguranju se vrši na tradicionalan način, često ručno i uz mnogo posrednika”, dodaje Svenson. “Kao deo tipičnog sporazuma o osiguranju neophodno je da se razmeni veliki broj dokumenata i podataka, što uz ručnu obradu povećava troškove, kašnjenja i greške u procesu.”

ICO kreće 11. jula, inicijalna ponuda novčića IXT se prodaje po ambicioznoj stopi od 1.125 IXT za ETH, zatim po stopi od 1.757 IXT za ETH dok se prodaja ne završi 31. jula.