Svakoj zemlji su potrebni dolari ako želi da kupi sirovu naftu. Ovo bi se uskoro moglo promeniti s obzirom da se razvija tržište nafte zasnovano na bitkoinu.

Termin ‘petro-dolar’ se pojavio sedamdesetih godina prošlog veka i pod tim terminom se podrazumeva novac koji je zarađen prodajom nafte. Dolar za naftu je bio glavni izvor prihoda za mnoge nacije na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta koji su proizvodili naftu.

Međutim u poslednje vreme petro-dolar je pod velikim pritiskom. Mnogi predviđaju njegovu skoru propast na osnovu mnoštva razloga kao što su: Iran želi da bude plaćen u evrima za svoju naftu, a ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da odvoji cenu ruske nafte od američke valute.

Ipak, među svim ovim dešavanjima za petro-dolar je najopasniji odnos između Saudijske Arabije koja je feud kuće Saud i Sjedinjenih Američkih Država.

Od ljubavi do mržnje

Decenijama su SAD i Saudijska Arabija imale dogovor koji uključuje da SAD štiti kuću Saud, a zauzvrat Saudici prodaju naftu za američke dolare.

Osim toga, valuta Saudijske Arabije, rijal i nekoliko drugih valuta GCC-a (Savet za saradnju u Zaliva) su vezane za američki dolar. To vezivanje nafte za američki dolar je napravilo od američke valute glavnu rezervnu valutu u svetu. Međutim, odnosi između SAD i Saudiske Arabije nisu dobri u poslednje vreme kako Wall St. Daily izveštava:

“Napetost između dve zemlje dodatno je povećana donošenjem zakona od strane Senata - Pravda protiv finansijera terorističkog akta (JASTA), koji će omogućiti porodicama žrtava 9/11 da tuže Saudijsku Arabiju, dok je u toku presuda o tome da li je neko od zvaničnika u zemlji učestvovao u terorističkom napadu 2001. godine.”

Ista publikacija je izvestila da su Saudijci ljuti na SAD što ne radi ništa da bi poduprla režim bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, koji je bio saveznik Saudijske kraljevine.

Recesija cene nafte je teško pogodila Saudijsku Arabiju. O saudijskim ekonomskim problemima Gardijan navodi:

“Kraljevstvo, najveći OPEK-ov izvoznik nafte, smatra da je potrebno 100$ za barel nafte da bi se pokrile sve obaveze ogromne javne potrošnje. Međunarodni monetarni fond je upozorio Rijad da će potrošiti sve svoje finansijske rezerve u roku od pet godina ako cena bude ispod 50$ za barel, osim ako ne preduzme korake da poveća poreze ili da smanji potrošnju.”

Pojava PetroBTC-a

Ako kroz političke mahinacije ili ekonomske potrebe SAD, odnosno dolar,  izgubi željenu etiketu rezervne valute, otvara se pitanje šta će ga zameniti. Jedna od ideja u razmatranju je i kriptovaluta poput Bitkoina.

Cointelegraph je imao priliku da razgovara sa Šenon Lori, osnivačem NJUF Investments čije se SecureTradePlatform.com označava kao prvo tržište sirovom naftom zasnovano na bitkoinu.

Šenon je mišljenja da je američki dolar pred velikom promenom  vrednosti, a to će uticati na skoro svaku važnu robu i velike izvoznike. Što se tiče robnog prometa nafta je od posebnog značaja jer svakoj zemlji su neophodni dolari da bi kupila naftu. Šenon smatra da njegovo tržište sirovom naftom ima odgovore.

On kaže:

“Svrha tržišta sirovom naftom jeste da spreči špekulacije sa cenama nafte. Svi stvarni kupci i prodavci koji uzimaju isporuke sirove nafte i drugih energenata mogu da koriste Bitkoin, jer je američki dolar pred kolapsom u vrednosti.”

Tržište naftom zasnovano na bitkoinu može biti profitabilno

SecureTradePlatform.com trenutno zadovoljava potrebe Vlade i pravnih lica, ali Šenon smatra da zbog skore devalvacije dolara, trgovina robom uz pomoć Bitkoina će postati profitabilnija. Ovo bi moglo da poveća učešće malih investitora u budućnosti.

Cointelegraph je pitao Šenona o njegovim dugoročnim i kratkoročnim procenama za njegovu trgovačku platformu. On kaže:

“Kratkoročni fokus je usmeren na sprečavanje globalnog haosa koji se odvija usled devalvacije petro-dolara. Dugoročni fokus je usmeren na obezbeđivanje stabilne cene u globalnoj ekonomiji, tako da institucije i Vlade mogu adekvatno da planiraju investicije, kao i sistem fer trgovine.”

Predstojeća naftna apokalipsa

Vlade država su se udružile da bi podržale robu. Udružili su se čak i Iran i Saudijska Arabija ili još neverovatnije Saudijska Arabija i Rusija.

Postoji bojazan među proizvođačima nafte veća nego u vreme zapaljenih kuvajtskih naftnih polja 90-ih. Povezanost GCC (Savet za saradnju u  Zalivu) valuta sa dolarom znači da nisu u stanju da imaju nezavisnu monetarnu politiku. Ako se idalje budu držali dolara žrtvovaće rast, a ako ga napuste doživeće stepen neizvesnosti koji nisu iskusili od otkrića nafte.  

Što se tiče Šenona, on vidi budućnost u kojoj se trguje u bitkoinima ili se ne trguje uopšte. On kaže:

“Monetarna politika Federalnih rezervi uskoro će izazvati ekonomski haos za robe i jednostavno rečeno, ovo tržište je stvoreno za ekonomije da “pobegnu” od onoga što će se desiti. Moja firma veruje da će one ekonomije koje ne potraže sklonište iza zidova tržišta imati socijalne i ekonomske probleme, poput Venecuele. Verujem da je jedina stvar koja će spasiti Vlade od socijalnih nemira koji će nastati zbog njihovih politika bitkoin.”