Australijska firma Security Matters, koja se kotira na berzi hartija od vrednosti, podnela je prijavu patenta u Sjedinjenim Državama za sistem za sigurno upravljanje lancem snabdevanja kanabisom na blokčeinu.

Predloženi sistem mogao bi se primeniti za obeležavanje, praćenje i upravljanje lancem snabdevanja biljkama, proizvodima i sastojcima kanabisa, izvestio je ZDNet 3. septembra.

Kanabis na blokčeinu

Security Metters - koja javno trguje u Australiji, a sa sedištem u Izraelu - je navela da obim patenta obuhvata upotrebu njegovog hemijskog rastvora za „obeležavanje“ biljaka kanabisa u bilo kojoj fazi njihovog uzgoja - čak i semena pre sadnje.

Firma sada prodaje ovu tehnologiju, koja koristi prikriveni oblik barkoda na bazi hemikalija da bi neizbrisivo obeležila bilo koji materijal - čvrst, tečan ili gas. Iz kompanije ističu:

"Rastvor za obeležavanje se može naneti na seme ili biljku metodom premazivanja, navodnjavanja i gnojidbe i koristi se za autentifikaciju proizvoda, nadzor i upravljanje lancima snabdevanja biljem i biljnim sporednim proizvodima."

Kada se pročita, barkod otkriva odgovarajuće podatke koji se nepromenjivo čuvaju na blokčeinu, za koji Security Matters kaže da pruža krajnje rešenje za bezbednost i transparentnost u sektoru poljoprivrede i kanabisa.

Generalni direktor kompanije i osnivač Hagai Alon rekao je da se rešenje bavi dvema ključnim brigama za industriju kanabisa - sposobnost praćenja porekla kanabisa i kontrole i praćenja njegovog sadržaja kako bi se utvrdilo u kojoj će se aplikaciji konačno koristiti:

„SMX-ova tehnologija ima sposobnost da to uradi i može da osigura da su obe potrebe zadovoljene bez zahteva za složenom genetskom modifikacijom ili negativnim uticajem na seme, biljke ili biljne proizvode kanabisa“.

U Australiji je konzumacija kanabisa u rekreativne svrhe trenutno nezakonita, iako je upotreba lekova dozvoljena.

Savezničke industrije?

Industrija blokčeina i kanabisa i dalje se suočava sa određenim stepenom regulatorne i pravne nesigurnosti, pritiskom vlade i percepcijom visokog rizika.

Oni takođe dele stalnu borbu sa bankarskom podrškom - kanabis - iako je sada legalan u odabranim američkim državama - ostaje kontrolisana i nedozvoljena supstanca na saveznom nivou.

Ranije ovog meseca, država Arizona prihvatila je rešenje o plaćanju kanabisa zasnovano na blokčeinu, u svom finteh sendboksu.