Na nedavnom sastanku vlade, Sergej Glazjev, ekonomski savetnik predsednika Putina, rekao je da bi kriptorublja (CryptoRuble) mogla pomoći ublažavanju pritiska zapadnih sankcija, izvestio je “The Financial Times” u ponedeljak. Međutim, iz ruske vlade još uvek nema jedinstvenog službenog stava o pitanju izdavanja nacionalne digitalne valute.

Ruska kriptorublja u suštini je digitalna rublja - vladina digitalna valuta prihvaćena kao zakonito sredstvo plaćanja.

Prema FT-u, Glazjev je izjavio da će kriptovaluta poput kriptorublje koju kontroliše vlada pomoći Rusiji da zanemari zapadne sankcije:

"Ovaj instrument nam jako odgovara za osetljivu aktivnost u ime države. Mi možemo podmiriti račune s našim partnerima širom sveta bez obzira na sankcije."

Podeljen front

Pozitivan stav Glazijeva po pitanju kriptorublje je najnovija pozicija u kontekstu ruske vlade.

Prema ruskoj novinskoj agenciji TASS, tokom sastanka 28. decembra vezanog za regulativu digitalnih valuta u Rusiji vladini zvaničnici su imali negativan stav prema kriptorublji.

I zamenik ministra finansija Aleksej Moisjejev i prvi zamenik guvernera Ruske centralne banke Olga Skorobogatova izjavili su da ne vide potrebu za izdavanjem nacionalne digitalne valute.

Međutim, u junu 2017. godine na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Skorobogatova je držala suprotnu poziciju, rekavši:

"Definitivno ćemo doći do virtuelne nacionalne valute, već smo počeli da radimo na tome."

Nije novo pitanje

Ruska vlada javno raspravlja o ideji digitalne valute koju je predložila vlada još 1991. godine. Prvobitno, Qiwi, javni pružalac usluga platnog sistema, pokrenuo je ideju o ruskoj nacionalnoj kriptovaluti nazvanoj "BitRuble".

Ruska državna Duma ima zvaničnu radnu grupu koja se bavi kriptovalutnim rizicima i propisima. Iako su u prošlosti postojali izveštaji o mogućim potpunim zabranama kriptovaluta u Rusiji, zvanični stav vlade ostaje nejasan, a naginje ka regulisanoj upotrebi digitalnih valuta.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić