Putinov savetnik je izjavio da će “KriptoRublja” obuzdati sankcije, Vlada ostaje podeljena

Na nedavnom sastanku vlade, Sergej Glazjev, ekonomski savetnik predsednika Putina, rekao je da bi kriptorublja (CryptoRuble) mogla pomoći ublažavanju pritiska zapadnih sankcija, izvestio je “The Financial Times” u ponedeljak. Međutim, iz ruske vlade još uvek nema jedinstvenog službenog stava o pitanju izdavanja nacionalne digitalne valute.

Ruska kriptorublja u suštini je digitalna rublja - vladina digitalna valuta prihvaćena kao zakonito sredstvo plaćanja.

Prema FT-u, Glazjev je izjavio da će kriptovaluta poput kriptorublje koju kontroliše vlada pomoći Rusiji da zanemari zapadne sankcije:

"Ovaj instrument nam jako odgovara za osetljivu aktivnost u ime države. Mi možemo podmiriti račune s našim partnerima širom sveta bez obzira na sankcije."

Podeljen front

Pozitivan stav Glazijeva po pitanju kriptorublje je najnovija pozicija u kontekstu ruske vlade.

Prema ruskoj novinskoj agenciji TASS, tokom sastanka 28. decembra vezanog za regulativu digitalnih valuta u Rusiji vladini zvaničnici su imali negativan stav prema kriptorublji.

I zamenik ministra finansija Aleksej Moisjejev i prvi zamenik guvernera Ruske centralne banke Olga Skorobogatova izjavili su da ne vide potrebu za izdavanjem nacionalne digitalne valute.

Međutim, u junu 2017. godine na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Skorobogatova je držala suprotnu poziciju, rekavši:

"Definitivno ćemo doći do virtuelne nacionalne valute, već smo počeli da radimo na tome."

Nije novo pitanje

Ruska vlada javno raspravlja o ideji digitalne valute koju je predložila vlada još 1991. godine. Prvobitno, Qiwi, javni pružalac usluga platnog sistema, pokrenuo je ideju o ruskoj nacionalnoj kriptovaluti nazvanoj "BitRuble".

Ruska državna Duma ima zvaničnu radnu grupu koja se bavi kriptovalutnim rizicima i propisima. Iako su u prošlosti postojali izveštaji o mogućim potpunim zabranama kriptovaluta u Rusiji, zvanični stav vlade ostaje nejasan, a naginje ka regulisanoj upotrebi digitalnih valuta.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić