Ruska državna televizija RT i Rojters su preneli da je Vladimir Putin odlučio da zauzme stav protiv kiptovaluta, a posebno bitkoina. RT izveštava da Putin veruje da bi digitalne valute mogle da se koriste za finansiranje terorizma, izbegavanje poreza i pranje para, a da je i sam bitkoin piramidalna šema.

Putin zauzima stav

RT citira Putina koji kaže da bitkoin stvara:

“Mogućnost za pranje sredstava stečenih kriminalnim aktivnostima, utaje poreza, čak i finansiranje terorizma, kao i širenje prevarantskih šema.”

Nakon što je Putin svalio mnoštvo ruskih kriminalnih problema na bitkoin, centralna banka je ponovila svoje komentare, nazivajući digitalnu valutu piramidalnom šemom:

“Videli smo kako je bitkoin transformisao jedinicu za uplatu u imovinu koja se kupuje kako bi se u kratkom vremenu ostvario visok prinos. To je definicija piramide.”

Pre godinu ili dve, analitičari su govorili da je potrebno regulisati bitkoin jer pad cene stvara gubitke za investitore. Sada je očigledno problem povećanje cene.

Plan

Da ironija bude veća, ministar finansija Anton Siluanov je prošlog meseca izjavio:

“Nema smisla zabraniti digitalne valute, postoji potreba da se regulišu.”

Pre manje od nedelju dana, Siluanov je planirao uključivanje teme digitalne valute u strategiju finansijskog opismenjavanja nacije.

Krajem avgusta, Cointelegraph je objavio da Moskovska berza razmatra uključivanje derivata baziranih na bitkoinu i ETF-a u svoju ponudu.

Ovo je prvi put da Putin direktno učestvuje u borbi protiv bitkoina. Zamenik ministra finansija Aleksej Moisjejev je nedavno nazvao bitkoin piramidalnom šemom i predložio da se trgovanje bitkoinom ograniči na “kvalifikovane investitore”.

Posledice

Cointelegraph je danas objavio da Banka Rusije pokušava da blokira sve bitkoin menjačnice u zemlji. Uprkos negativnim vestima iz Rusije, bitkoin nastavlja svoj rast ka 5.000 dolara.