Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je sporazum o regulaciji ICO i rudarenja kriptovaluta do jula 2018.

Medijska služba Kremlja zvanično je objavila u utorak koje ICO projekte će uključiti u regulatorne statuse na osnovu dugoročno regulisanih IPO (inicijalna javna ponuda) projekata.

U nastavku, vlada sada može zakonski da definiše status različitih pojmova koji se odnose na ono što Kremlj opisuje kao "digitalnu tehnologiju".

To uključuje tzv. "tehnologija distribuiranog registra", krptovalute, tokene i pametan ugovor.

Ideje za namenski regulatorni sandboks (virtuelni prostor u kojem se novi ili neprovereni softver ili kod može bezbedno pokrenuti) za finteh u partnerstvu sa centralnom bankom trebalo bi takođe da se pokrenu do 20. decembra, izveštava RNS.

VTB banka : Korisnici nisu zainteresovani za "veoma opasan" kripto

Ruska državna VTB banka "nije videla veliko interesovanje za bitkoin" od strane svojih klijenata u zemlji.

Govoreći za CNBC, Izvršni direktor banke Andrej Kostin podržao je izjavu direktora Rikarda Orsela da je suprotno popularnom verovanju korišćenje u realnom svetu malo, a kriptovalute su "veoma opasne".

"Bilo je interesovanja u prošlosti, zabeleženo je u medijima , ali ja nisam video interes za bitkoinom u Rusiji, da budem iskren", rekao je Orsel mreži.

Kostin je dodao da je bio "malo skeptičan" o kripto-valutama.

"Mi vidimo visok faktor spekulacija u kripto-valutama i mislim da je opasno" upozorio je.

"Dok vlade ne odluče kako da rugulišu ovu oblast, mislim da će biti vrlo opasno za investitore da ulažu u kriptovalute."

Kostinova percepcija je imala širok odjek u ruskim političkim krugovima.Trenutni paket propisa je potrebno obaviti do kraja godine, dok političari izražavaju želju da strogo ograniče dostupnost kriptovaluta redovnim potrošačima.

Nasuprot tome, bitkoin, itirijum i ICO su bez sumnje ušli u "mainstream" svest zemlje, od restoranskog menija do vodke koja se pojavljuje sa kripto temom.

Burger King Rusija je bio prvi svetski primer globalnog fastfud giganta koji je ove godine izdao svoju kriptovalutu, Whoppercoin.

Pored toga, najveća ruska banka Sberbank objavila je da je prošle sedmice formalno pristupila Enterprise Ethereum Alliance.

 

Pripremio: Bojan Zečević