Regulatorna neizvesnost i poverenje predstavljaju glavne prepreke za usvajanje blokčeina među firmama, prema studiji objavljenoj 27. avgusta od strane revizorske kompanije PricewaterhouseCoopers (PwC).

Nova studija pod nazivom "Blokčein je ovde. Koji je vaš sledeći potez?", koju je sprovela PwC, ispitala je 600 rukovodilaca u 15 zemalja o njihovom razvoju blokčeina i mišljenjima o njegovom potencijalu. Zemlje koje su učestvovale u istraživanju uključivale su Australiju, Kinu, Dansku, Francusku, Nemačku, Hong Kong, Indiju, Italiju, Japan, Holandiju, Singapur, Švedsku, Ujedinjene Arapske Emirate, Veliku Britaniju i SAD.

Ispitanici su naveli regulatornu neizvesnost, nedostatak poverenja među korisnicima i sposobnost da se okupi zajednica kao tri glavne barijere za usvajanje blokčeina. Blokčein lider u PwC-u, Stiv Dejvis, rekao je:

"Firme kažu da ne žele da im blokčein utekne, čak iako u ovoj ranoj fazi njegovog razvoja postoji zabrinutost oko poverenja i regulative. Blokčein po svojoj definiciji treba da stvori poverenje. Ali u stvarnosti, kompanije se suočavaju sa pitanjima poverenja skoro na svakom koraku."

Prema istraživanju, četiri od pet rukovodilaca širom sveta, koji predstavljaju 84% ispitanika, imaju inicijativu za blokčein, od kojih 25% imaju potpuno implementiran blokčein ili pokrenute pilot projekte.

46% ispitanika identifikovalo je finansijski sektor kao lidera u pogledu razvoja blokčeina u naredne tri do pet godina. Ispitanici su identifikovali i sektore sa rastućim potencijalom u istom periodu, kao što su energetika i komunalne usluge (14%), zdravstvo (14%) i industrijska proizvodnja (12%).

Ispitanici su identifikovali SAD i Kinu kao vodeća tržišta za razvoj blokčeina (29% i 18%). Ispitanici takođe predvidaju da će se u naredne tri do pet godina centar uticaja prebaciti u Kinu (30%) iz SAD-a (18%).

Prošlog meseca, naučno-istraživački institut pod kineskim Ministarstvom industrije i informacionih tehnologija u saradnji sa Internet provajderom Tencent Holdings objavio je izveštaj o blokčeinu u finansijskim uslugama.

Prema izveštaju, blokčein će povećati "transparentnost finansijskih transakcija, ojačati fleksibilnost rada sistema i automatizovati procese, čime se utiče na vođenje evidencije, računovodstvo i način plaćanja finansijskih usluga".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić