Na osnovu izveštaja konsultantske kuće PwC i udruženja “Švajcarska kripto dolina”, ICO projekti rastu uprkos kolapsu kriptovaluta, preneo je Cointelegraph na nemačkom 29. juna. PwC je otkrio da je obim ICO tržošta dostigao nove rekordne nivoe u prvoj polovini 2018.

U izveštaju se navodi da je u periodu od januara do maja 2018. godine obim ICO tržišta duplo veći nego tokom cele prethodne godine. PwC Švajcarska navodi u saopštenju:

“Od početka godine registrovano je 537 ICO projekata sa ukupnim obimom od preko 13,7 milijardi dolara, za razliku od 2017. Godine kada je registrovano 552 ICO projekta sa obimom od nešto više od 7 milijardi dolara. Dodatno, veličina prosečnog ICO projekta se skoro udvostručila sa 12,8 miliona dolara na više od 25,5 miliona dolara od prošle godine.”

Posebno se spominju Telegram i EOS, koji su prikupili milijarde. Telegram je prikupio 1,7 milijardi dolara putem inicijalne ponude novčića, dok je EOS prikupio 4,1 milijardu.

Prema navodima iz izveštaja, SAD, Singapur i Švajcarska su sada tri najvažnija ICO centra na svetu, prvenstveno zbog regulative. Švajcarska je tu prvenstveno zbog “Kripto doline” u kantonu Zug, koja je fokusirana na blokčein i finteh startape. Mini države kao što su Hong Kong, Gibraltar, Malta ili Lihtenštajn su doživele nekakav uspeh kopiranjem modela koji su usvojili Singapur i Švajcarska.

Što se tiče regulative, autori su identifikovali tri različita pristupa koji se trenutno primenjuju širom sveta:

“SAD koriste centralizovan sistem u kome se svi tokeni u ICO ponudama trguju kao hartije od vrednosti. U Evropi preovladava diferencirana regulativa. FINMA klasifikuje tokene u tri podtipa: prvi tip vidi kao imovinu, drugi predstavljaju tokeni za plaćanja, a treći funkcionalni tokeni, koji ne predstavljaju stvarnu investiciju, već omogućavaju direktan pristup proizvodu ili usluzi. U Aziji je regulativa vrlo heterogena, od stroge zabrane do aktivne promocije ICO projekata.”

Zakonodavci i tradicionalne finansijske institucije ostaju skeptične prema ICO projektima i kritikuju nedostatak nadzora u određenim jurisdikcijama. Direktor Nasdaq-a Adena Fridman je nedavno tvrdila da ICO projekti predstavljaju “ozbiljne rizike” za male investitore zbog regulatornih nedostataka. Ranije ovog meseca je predsednik Komisije za hartije od vrednosti i berzanske poslove SAD Džej Klejton ponovio stav Komisije da ICO tokeni predstavljaju hartiju od vrednosti i treba da budu regulisani kao takvi.