Provajder plaćanja i izdavač buduće digitalne valute BitRuble – Qiwi u saradnji sa Ekonomskom Školom iz Rusije (High School of Economics – HSE.Lab), pokreće predavanja o Blockchain-u, pod nazivom “Promising Distribution”.

HSE.Lab je poznata po svom akademskom supervizoru Jevgeniju Jasinu (bivši ruski ministar ekonomije) i Aleksanderu Šokinu (bivši podpredsednik Vlade Rusije i jedan od lidera partije na vlasti – Jedinstvena Rusija).

Uprkos svim argumentima protiv kriptovaluta u Rusiji, blockchain tehnologija je dobila veliku pažnju i od strane predsednika Vladimira Putina. Partnerstvo Qiwi-a i HSE.Lab-a može se smatrati još jednim korakom prema ostvarenju projekta – BitRuble.

HSE.Lab je prototip centar na Nacionalnom Univerzitetu za Istraživanja Više Ekonomske Škole (HSE). HSE je osnovana 1992. godine i postala je jedna od vodećih obrazovnih ustanova u Rusiji, specijalozovana za ekonomiju, matematiku, kompjuterske i društvene nauke. Zanimljivo, rektor Jaroslav Kuzminov je muž Elvire Nabiuline, koja je guverner Ruske Centralne Banke. Nabiulina je nedavno izjavila da je moguće studirati i potencijalno koristiti ovu tehnologiju kako bi se unapredili sistemi plaćanja i skladištenje podataka.

“Promising Distribution”

Predavanja “Promising Distribution” biće održavana u Moskvi svake srede: 21. i 28. oktobra i 4. i 11. novembra.

Studenti će učiti od stručnjaka i programera kako da koriste blockchain tehnologiju za pravljenje proizvoda i aplikacija. Takođe će učiti razlike između kriptovaluta kao što su bitkoin, Dash, NXT i Ethereum.

CoinFox izveštava da se publika od oko 40 ljudi upoznala sa osnovnim konceptima kriptovaluta na prvom predavanju 21. oktobra.

“Aleksander Pankov, specijalista za blockchain, je pokazao publici kako da kreiraju wallet i kako blockchain funkcioniše.” – komentariše predstavnik. “Predavanje je namenjeno stučnoj javnosti, programerima.”

Drugo predavanje zakazano za 28. oktobar neće biti posvećeno bitkoinu, nego kriptovaluti Dash. Sutdenti će učiti više o enhanced privacy features - naprednim funkcijama privatnosti ove valute, kako da ih koriste i po čemu se Dash-ov blockchain razlikuje od bitkoinovog. Predavanja su besplatna.