Suosnivač kontroverzne berze QuadrigaCX bio je uključen u više kriminalnih aktivnosti u prošlosti, izveštava Blumberg 19. marta.

Majkl Patrin, koji je osnovao kanadsku kripto berzu QuadrigaCX zajedno sa Geraldom Kotenom u 2013. godini, prethodno je poznat kao Omar Danani, osoba koja je učestvovala u više zločina u SAD-u, navodi Blumberg.

Utvrđeno je da 145 miliona dolara u kripto imovini klijenata nedostaje na berzi QuadrigaCX nakon što je njen suosnivač i izvršni direktor Koten preminuo u tridesetoj godini nakon komplikacija od Kronove bolesti u decembru 2018. godine. Berza se trenutno suočava sa pravnom borbom uoči kontroverzi oko nedostajućih sredstava. Pored toga, Ernst & Young je imenovan kao nezavisni posmatrač u slučaju zaštite kreditora.

Patrin je napustio QuadrigaCX 2016. godine, navodeći fundamentalno neslaganje sa Kotenom. Prema Globe and Mail-u, Patrin i njegov saradnik Lovi Horner ostaju dva najveća deoničara berze QuadrigaCX-a, iako od 2016. nisu imali nikakvog učešća u poslovanju kompanije.

Iako je Patrin nedavno poricao tvrdnje da su on i Danani ista osoba, Blumberg je navodno dobio zvanične kanadske zapise u kojima stoji da je Patrin dva puta promenio svoje ime - prvog puta je promenio prezime, a zatim i svoje ime - 2003. i 2008. godine.

Danani, navodno raniji identitet Patrina, osuđen je na 18 meseci u američkom federalnom zatvoru zbog toga što je bio uključen u slučaju krađe identiteta vezanu za prevaru banaka i kreditnih kartica 2005. godine. Prema Blumbergu, 22-godišnji Danani se izjasnio krivim za rukovođenjem shadowcrew.com 2002. godine, sada već ugašenog tržišta koje je služilo za trgovinu preko 1,5 miliona ukradenih kreditnih kartica.

Danani je 2007. priznao krivicu u drugom krivičnom slučaju zbog provale i računarske prevare, izveštava Blumberg citirajući zapise državnih sudova Kalifornije.

Prema tvrdnjama Blumberga, Patrin se ponovo pronašao u svetu bitkoina (BTC) kao preduzetnik, nakon što je deportovan u Kanadu. Prema Patrinovom LinkedIn profilu, on se sada nalazi u Vijetnamu, a osnivač je i rukovodilac finteh kompanije Ventures Group (FVG), blokčein inkubatora sa sedištem u Kanadi.

Patrin je pružio nekoliko detalja o svom 13-godišnjem radnom iskustvu pre QuadrigaCX-a, navodeći da je radio u mnogim firmama za digitalne valute od 1999. do 2013. godine.

Nedavno, Kotenova udovica Dženifer Robertson je otkrila da je Koten finansirao berzu sa vlastitim novcem dok je berza bila u sporu sa vodećom kanadskom bankom.


Pripremio: Marko Mihajlović