Nova komisija imenovana od strane advokatskih firmi Miller Thomson i Cox & Palmer će pružiti smernice u zastupanju oštećenih klijenata glavne kanadske kripto berze QuadrigaCX, navodi se u obaveštenju suda 19. marta.

U podnesku, Miller Thompson otkriva da je uspostavio Službeni odbor ugroženih korisnika sada zatvorene QuadrigaCX, koji se sastoji od sedam korisnika pogođenih zatvaranjem platforme za trgovanje nakon iznenadne smrti njenog suosnivača, Džeralda Kotona, prošlog decembra.

U to vreme, berza je objavila da nije bila u mogućnosti da pristupi sredstvima na oflajn novčanicima, jer je Koton navodno bio jedina osoba koja ima pristup ključevima novčanika. Sa navodno nedostupnim kriptovalutama koje predstavljaju veliku većinu sredstava, QuadrigaCX sada duguje više od 198,4 miliona dolara oko 115.000 korisnika.

Novoformirana komisija treba da pomogne advokatskim kancelarijama da zastupaju sve pogođene korisnike u sudskom postupku protiv QuadrigaCX-a. Komisija može navodno da “unajmi savetnike, stručnjake i konsultante za pružanje saveta i pomoć Službenom odboru pogođenih korisnika i Predstavničkom veću u obavljanju njihovih dužnosti u ovom procesu”.

Članovi odbora imaju različita područja stručnosti i uključuju industrijske igrače kao što je Erik Bahur, poverilac sada nepostojeće kripto berze Mt. Gox i Magdalena Gronovska, koja ima iskustvo u savetovanju za razvoj ekonomske politike za vladu Ontarija.

Miller Thomson i Cok & Palmer su imenovani za pravne zastupnike QuadrigaCX-a u februaru odlukom Vrhovnog suda Nove Škotske. Predstavničko veće je bilo zaduženo za “upravljanje komunikacijama s korisnicima; delujući kao kontakt korisnika sa monitorom [Ernst & Young]; zastupanje interesa korisnika pred sudom; identifikovanje potencijalnog sukoba interesa među korisnicima; i zalaganje za privatnost korisnika.”

Kako je juče saopštio Cointelegraph, suosnivač QuadrigaCX-a, Majkl Patrin je navodno bio uključen u više kriminalnih aktivnosti u prošlosti. Patrin i njegov partner, Lovi Horner, ostaju dva najveća deoničara QuadrigaCX-a, iako od 2016. nije imao nikakvog učešća u poslovanju kompanije zbog fundamentalnih nesuglasica sa Kotonom.