Vlada Kvebeka izjavila je da "nije zainteresovana" za pružanje jeftine struje bitkoin rudarima putem državne službe Hidro-Kvebek tokom konferencije u petak, 2. marta, izveštava Blumberg.

U komentarima tokom konferencije u glavnom gradu Montrealu, premijer Filip Kujar je nagovestio da je, za razliku od prethodnih izjava iz Hidro-Kvebeka, "rudarenje bitkoina" bez naknade za privredu nepovoljno.

"Ako želite da se ovde smestite, priključite svoje servere i rudarite bitkoin, stvarno nismo zainteresovani", rekao je.

"Potrebno je dodata vrednost našem društvu; imati samo servere koji rade na transakcijama i stiču nove bitkoine, mi tu ne vidimo korist za nas.”

Kvebek se brzo pojavio na radaru rudara kriptovaluta širom sveta ove godine. Masovni egzodus iz Kine podstakao je Hidro-Kvebek da bude "preplavljen" mnoštvom zahteva za partnerstvo, kompanija koje žele da iskoriste jeftine veleprodajne cene.

Nakon priliva više od 30 prijava u januaru, nadzorno telo upozorava da "neće moći da upravlja" brojem projekata zainteresovanih za osnivanje u pokrajini. Takođe na dnevnom redu su veće tarife za rudare, dodao je Blumberg.

"Ako je sve što radimo povezivanje rudara bitkoina koji su se prijavili, mi bi mogli napraviti problem za sebe", izjavio je 28. februara direktor kompanije Hidro-Kvebek Erik Martel.

"Postoje ograničenja u vezi onoga što možemo učiniti. Imam ogromnu mrežu sa puno kapaciteta, ali ne možemo da ugostimo celu planetu."

Preko granice u državi Nju Jork, vlasti su ranije prošlog meseca odobrile dozvolu za puštanje u rad u potpunosti operacionalizovanog pogona za rudarenje bitkoina, zasnovanog na dodatnim poslovima i ekonomskoj vrednosti koje bi donela lokalnoj zajednici.


 

Pripremio: Nikola Mosurović