Institut za nekretnine u Kvinslendu (REIQ) udružio se s lokalnim tehnološkim startapom Igloo radi pokretanja platforme sporazuma o zakupu stanova zasnovanog na blokčeinu do kraja 2019. godine.

Kao što su novine ZDNet objavile 15. septembra, generalni direktor REIQ-a Džoš Kolahan je izjavio da će nova platforma koristiti pametne ugovore za stvaranje „jednostavne i sigurne transakcije za svaki ugovor o zakupu stana kako bi iskoristila prednosti tehnologije kao nepobitan izvor istine”, i dodao:

"Sve strane će u bilo kom trenutku imati uvid u ugovor. Izvršavanjem pametnog ugovora takođe smo u mogućnosti da izgradimo funkcionalnost za upravljanje plaćanjem obveznice i zakupnine, kao i da olakšamo druge aktivnosti povezane sa imovinom poput rutinskih pregleda i održavanja."

Šira slika

Prema Kolahanu, nova platforma bi stanarima omogućila da iznajmljuju nekretninu na transparentniji i lakši način i istovremeno stvori prikaz u stvarnom vremenu državnog tržišta zakupa:

"Čim potpišemo ugovor o zakupu stana, znaćemo za koliko je imovina iznajmljena, koliko dugo je trajanje ugovora, koliko je bio upražnjen i tako dalje, što će REIQ-u dati neviđeni uvid u trendove na tržištu zakupa."

U oktobru 2018. godine Cointelegraph je izvestio da su australijske službe za zemljišnoknjižni registar Novog Južnog Velsa angažovane zajedno sa ChromaWay startapom kako bi razvile dokaz o konceptu elektronskog prenosa imovine zasnovan na tehnologiji distribuiranog registra (DLT).

Ranije je objavljeno da australijska berza hartija od vrednosti namerava da primeni blokčein na svoj sistem registra, poravnanja i kliringa do 2021. godine.