Bitkoin Core Developer i savetnik u Coinkite-u, Piter Tod je izjavio da R3-eva Corda ima sličnosti sa Bitkoinom.

R3 je danas objavio da je napravio Corda-u, platformu sa otvorenim kodom (open source) tako da odobrava univerzalni pristup svom izvornom kodu (source code) svetskoj zajednici developera. Nadamo se da će ovo podstaći saradnju i doprinos programera, kao i dati uvid u mogućnosti platforme. Ideja je da se omogući većem broju ljudi i kompanija da koriste ovu tehnologiju kako bi se stvorila veća vrednost i efekat mreže.

Prema direktoru R3-a, Dejvidu Ruteru, Corda otvorenog koda je sledeći korak u izradi platforme - koja predstavlja najveći zajednički napor takve vrste za stvaranje distribuiranog registra - koja će obezbediti nova tehnološka rešenja za učesnike u industriji finansijskih usluga.

Nakon puštanja u rad, Tod je tvrdio da je Corda bila sastavljenja od arhitekture koja je njemu pomogla da razvije osnovu za njegov prošlogodišnji Proofchains rad, zbog čega je ovo situacija koju je očekivao. On takođe naglašava da je R3 naizgled kopirao bitkoinovo slomljeno Merkle drvo, dodajući da je više kao bitkoin bez blokčeina.

U odgovoru na tvit koji je navodio da Corda više liči na bitkoin plus iter (ether), Tod kaže: “To (Corda) je zapravo više kao Bitkoin bez Blokčeina.”

Puštanje u rad R3-eve platforme nakon kritika

Tod je prošle nedelje istakao da je R3 odbila da da Corda-u na uvid trećim stranama, navodeći da je u okviru konzorcijuma jedna banka stavila veto na angažovanje njega da uradi recenziju.  

To je bio odgovor na drugi tvit koji tvrdi da više banaka planira da napusti R3 konzorcijum i da sredstva za projekat zaostaju. Naveo je:

“R3 traži 150 miliona dolara, ali u poslednjih nekoliko meseci, dospelo je svega 56,5 miliona dolara. R3 traga za 40% kapitala - možda odustane.”

Ovi komentari su podstaknuti iznenadnim odlaskom nekoliko pravnih subjekata, uključujući Goldman Sachs, Santander, Morgan Stanley i Narodna banka Australije sa istaknutim blokčein konzorcijumom, ovog meseca sa malo javnih objašnjenja.

Tod tvrdi da su mu dva novinara rekla da im je bilo prećeno od strane R3-a.

Čendler Guo, investitor u Bitkoin i Itirijum startape, nedavno je izjavio da iako se investitorima u rizična ulaganja sviđa ideja javnih registara poput R3-evog, oni će kasnije shvatiti da je Bitkoin prava stvar, nakon što blokčein balon pukne.

Dan pre pokretanja  otvorenog koda konzorcijum je objavio svoje partnerstvo sa firmom Calypso Technology za realizaciju aplikacije za tržište kapitala na svojoj Corda platformi koja je zasnovana na distribuiranom registru na bazi pametnih ugovora.