Tri nove banke su objavile da su se priključile DLG-u (Distributed Ledger Group) i R3 blockchain Konzorcijumu. U pitanju su Mizuho Bank, UniCredit i Nordea.

Ono što je počelo sa 9 banaka, sada broji već 25 velikih finansijskih kompanija koje sarađuju u okviru R3 Konzorcijuma. Na spisku se sada nalaze Barclays, Bank of America, BBVA, BNY Mellon, Commonwealth Bank of Australia, Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Deutsche Bank, J.P. Morgan, Goldman Sachs, HSBC, Mitsubishi UFJ Financial Group, Morgan Stanley, Mizuho Financial Group, National Australia Bank, Nordea, State Street, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland, SEB, Societe Generale, Toronto-Dominion Bank, UBS i UniCredit.

CEO R3-a, David Ruter je prokomentarisao:

“Preplavljeni smo interesovanjem banka širom sveta za ovaj projekat još od samog pokretanja projekta.”

David Ruter je ranije bio šef elektronske trgovine u kompaniji ICAP Electronic Trading. Više od godinu dana je radio je na približavanju tradicionalnih banaka blockchain tehnologiji.

“Nova tehnologija donosi fundamentalne promene ponašanja i zahteva potrošača i korporacija,” rekao je Erik Zingmark, zamenik šefa Nordea Transaction Products i član upravnog odbora DLG-a. “Želimo da stvorimo najbolje moguće digitalno iskustvo za svoje korisnike i trenutno puno investiramo u nove IT sisteme i obećavajuću tehnologiju kako bi bili konkurentni u novom bankarskom okruženju. Zbog toga je ovo partnerstvo veoma važno za nas.”

DLG je alijansa najvećih globalnih banaka koje se zajedno fokusiraju na pravljenje nove generacije  finansijskih transakcionih mreža, dok je R3 blockchain kompanija koja je fokusirana na pravljenje globalnih finansijskih servisa.