Kompanija Ripple Labs Inc., koja stoji iza sistema poravnanja Ripla, izgubila je priliku da održi sudsko saslušanje nad spornim ugovorom sa svojim rivalom R3 u svojoj matičnoj državi, Kaliforniji, objavio je Blumberg 13. marta.

U septembru 2017. godine, konzorcijum R3 podneo je tužbu u Delaveru i Njujorku protiv Ripla, tvrdeći da je ovaj prekršio prethodni sporazum između dve kompanije o kupovini digitalne valute XRP. Ugovor uključuje opciju kojom R3 može da kupi do 5 milijardi tokena XRP-a po ceni od 0.0085 dolara za svaki u bilo kom trenutku pre kraja 2019. godine.

Ripl je dalje podneo protivtužbu u Kaliforniji, optužujući svog bivšeg partnera da krši nekoliko obaveza povezanih sa sporazumom.

Kada su dve kompanije počele međusobno da se tuže, vrednost spornog ugovora iznosila je nešto više od milion dolara. Međutim, nakon višemesečnih sudskih postupaka, cena XRP-a je porasla, značajno povećavajući uloge, jer sada 5 milijardi XRP-a vredi oko 3,85 milijardi dolara.

Državni apelacioni sud u San Francisku odbio je Riplov zahtev za žalbu na nalog kojim je odbačena tužba protiv R3.

Postupak u San Francisku ispraćen je usmenim rešenjem koje je doneo sudija u Delaveru da odbaci R3-ov slučaj u oktobru 2017. Ishod ove pravne borbe sada zavisi isključivo od odluke suda u Njujorku.

Kao što je tvrdio Ripl sa sedištem u San Francisku, iznošenje predmeta pred sud u Njujorku bi nanelo kompaniji "nenadoknadivu štetu". 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić