Japanski maloprodajni gigant Rakuten sada omogućuje svojim kupcima da konvertiraju svoje bodove lojalnosti Rakuten Group u vodeće kriptovalute poput bitkoina (BTC).

Prema službenom saopštenju 24. decembra, ova mogućnost je odmah dostupna korisnicima Rakutena u Japanu koji imaju nalog u Rakuten Wallet-u, kripto menjačnici koja je podružnici kompanije Rakuten.

Kompanija navodi da njeni klijenti mogu pretvoriti bodove lojalnosti u tri različite kriptovalute, uključujući bitkoin, iter (ETH) i bitkoin keš (BCH).

Minimalna kupovina kriptovaluta je 0,90 dolara

Sa jednim Rakuten Super Point bodova u vrednosti jednog japanskog jena (otprilike 0,009 dolara), korisnici moraju imati najmanje 100 takvih bodova da bi ispunili minimum za razmenu. Kripto sredstva se ne mogu pretvoriti u Rakuten Super Points, a iznos dnevnih i mesečnih transakcija je ograničen na 30.000 bodova, odnosno 100.000 bodova.

Cointelegraph je kontaktirao Rakuten kako bi saznao više detalja o razmerama njegovog programa lojalnosti, ali još uvek nije dobio odgovor u vreme objavljivanja vesti. Ovaj članak će biti ažuriran sa novim komentarima.

Rakuten namerava da podstakne usvajanje kriptovaluta

Otvaranjem ove nove usluge, Rakuten Wallet očigledno ima za cilj da potstakne usvajanje kripto-valute uz promociju svog programa lojalnosti. Kompanija je u najavi iznela:

„Iz Rakuten Wallet-a se nadaju da će smanjiti prepreke ulasku u trgovanje kripto imovinom pružajući jednostavan i pristupačniji način za nove korisnike, uključujući početnike koji su zainteresovani za trgovanje kripto imovinom bez prethodnog iskustva.“

Pokrenuvši svoju virtualnu menjačnicu valute u martu 2017. godine, Rakuten je poznat po tome što je u 2018. godini preuzeo važnu japansku kripto-berzu Everybody’s Bitcoin. Procenjuje se da je Rakuten krajem decembra 2019. vredan 14,5 milijardi dolara.

Rakuten nije jedina kompanija koja korisnicima u Japanu omogućava da razmenjuju bodove programa lojalnosti za kriptovalute. U avgustu 2019. godine kripto berza bitFlyer udružila se sa kompanijom za tehnološke usluge Tpoint Japan kako bi omogućila svojim japanskim kupcima da konvertuju bodove programa lojalnosti u bitkoin, kao i da zarade nagradom za plaćanje u kriptovalutama.