Sa izuzetkom od 11 dana, Bitkoin vredi najviše u svojoj istoriji, sa druge strane u bankarskom sektoru sve po starom - gubici, nesigurnost i spasavanje.

Prošle nedelje su se desile nacionalizacije dve banke od strane vlasti, od kojih je jedna najstarija banka na svetu. Nekoliko banaka je kažnjeno zbog lažiranja kamatnih stopa, dok je JPMorgan Chase u obavezi da plati skoro 33 miliona dolara Švajcarskoj.

Italija predviđa domino efekat

“Italija sada radi ono što su druge zemlje uradile pre mnogo godina da bi održale bankarski sistem,” komentarisao je Jakopo Cećateli, direktor Milano brokera, spasavanje Banke Monte dei Paski di Siena, prve banke na svetu.

Paski nije uspela da prikupi 5 milijardi evra kredita i sada je nacionalizovana, postupak koji je u Italiji nezamisliv poslednjih 80 godina, navodi Blumberg.

“Videćemo da li će druge banke tražiti pomoć,” osvrnuo se na situaciju italijanski Ministar finansija Pijer Karlo Padoan. Najverovatnije će tražiti. Vlada je izdvojila 21 milijardu evra kao paket pomoći bankama u rešavanju problema loših kredita čija se vrednost procenjuje na 360 milijardi evra.

U petak smo videli da je trgovina deonicama Paski banke suspendovana, dok su nekim investitorima ponuđene samo akcije u vrednosti 75% njihove investicije. “Sve u svemu to je dobra vest; konačno smo se uputili ka rešenju”, Cećateli dodaje.

Ove nedelje smo videli i nacionalizaciju najvećeg ukrajinskog zajmodavca, Privatbank-a, nakon što je šteta načinjena od strane insajdera. Da država nije odreagovala, haos u finansijskom sektoru bi bio neminovan.

Devet banaka krive za lažiranje kamata

U međuvremenu, švajcarska Komisija za zaštitu konkurencije je izdala kazne za nekoliko banaka u vrednosti od 45,3 miliona franaka (nešto više od 44 miliona dolara). U saopštenju izdatom povodom istrage, Komisija je navela da su četiri banke ušle u “prijateljski sporazum”, dok se “postupak nastavlja” protiv pet banaka.  

Devet velikih imena je uključeno u kartel kamatnih stopa. Među njima je BNP Paribas, koja je ove nedelje izvršila svoju prvu međunarodnu blokčein isplatu.

Komisija je dodala da je Dojče banka dobila potpuni imunitet zbog izveštavanja o postojanju kartela. “Kartel je imao za cilj da naruši normalan tok određivanja cene komponenti za derivate kamatnih stopa u evrima”, objašnjeno je u saopštenju.