Ovo su stvarno dobri dani za investitore kriptovaluta, sa dobitima (kao i gubicima) koji se brzo ostvaruju lako je zaboraviti razliku između "cene" i "vrednosti". Mnogi investitori se fokusiraju na brzi flip - kupuju "najpoželjnije" ICO i nadaju se da će ih odma prodati i napraviti veliki profit.

Ništa ne fali tom pristupu, neki su bili vrlo uspešni. Međutim, mnogo je lakše i sigurnije ostvariti profit kupovinom i držanjem, i u tom slučaju, investitori moraju da jasnije definišu cenu tokena i njegovu vrednost.

Mnogi tokeni i valute predstavljaju odlične projekte koji imaju ogroman potencijal. Neki od njih prete da poremete tradicionalne načine dosadašnjeg rada, sa verovatnoćom donošenja velikih profita u budućnosti. Investitori počinju da se suočavaju sa činjenicom da dani flipovanja ICO tokena polako nestaju. Brzi profit otvara put ka dugoročnom potencijalu.

Investitori moraju da se zapitaju o trenutnoj i potencijalnoj vrednosti projekta koje procenjuju. Najbrži način da se izgubi novac je kupovina precenjenih tokena koji imaju malo potencijala i samim tim  nisku vrednost. Sa druge strane, investitori koji su dobro predvideli tržište i kupili potcenjeni bitkoin (ili kvalitetne altkoine) prošle godine, uživali su u ogromnom profitu. Potreba za istraživanjem i pravilnim sprovođenjem modela poslovnog plana ne sme biti izostavljena.

Važno je razumeti šta će pokrenuti potražnju za tokenom na tržištu. Ovo zahteva poštenu, nepristrasnu procenu projekta. Mnogi projekti zahtevaju savršeno izvedenu ideju kako bi uspeli, a investitori treba da uzmu u obzir da se savršenstvo retko sreće na ovom svetu.

Tržišni faktori, kao što je povećanje usvajanja kriptovaluta, će se pojaviti u nekom trenutku. Ovo, ipak, nije sigurno i videćemo u budućnosti koja dolazi. Investitori ne bi smeli da se zadovolje projektom tokena čija vrednost zavisi isključivo od špekulacija.

Investitori treba da gledaju izvan okvira sličnosti tokena i obrate pažnju na jedinstvenu propoziciju svakog projekta. U trenutku kada novi projekat predstavljaju kopije postojećih, investitori bi trebalo da naprave korak unazad. Ne moraju se pratiti drugi investitori bez znanja zašto oni ulažu svoj novac u projekat. Svaki investitor mora nepristrasno proceniti trenutnu i buduću vrednost svakog projekta u koji ulaže.

 

Pripremio: Bojan Zečević