Konsultantska firma koja se bavi blockchain-om, Razormind, objavila je da će uspostaviti dve lokacije za banke (u Belfastu i Parizu) koje će koristiti DeOS platformu. Banke će pružati usluge deponovanja i podizanja sredstava za lokalna bitkoin plaćanja. Razormind navodi da će oba objekta biti spremna za rad od 2017. godine.

DeOS je operativni sistem Razormind-a koji koristi Blockchain tehnologiju za skladištenje i čuvanje podataka. Dokumenti, slike i drugo su postavljeni na obezbeđenom decentralizovanom skladištu blockchain-a. DeOS tokeni će se koristiti da se registruje imovina, kreiraju pametni ugovori i identiteti. Sistem će biti u upotrebi od oktobra 2016.

Fil Sterdžn, direktor za pravna pitanja Razormind-a, kaže:

“Verujemo da je svrha inovacija da od sveta napravimo bolje mesto za život i da je sada vreme za borbu protiv siromaštva i prakse predatorskih kredita. Mi smo zadovoljni što ćemo podstaći ekonomski rast u Severnoj Irskoj i Francuskoj i razviti blockchain sisteme koji nude prednosti svim privrednim subjektima. Naša posvećenost odgovornosti je dobra za zajednicu, dobra za naše poslovanje i dobra za evropsku ekonomiju.”

Kako do više bitkoin bankomata u Evropi

Razormind će uložiti 5 miliona evra u razvoj ove dve banke, koji će u potpunosti raditi na blockchain sistemu koji će povećati sigurnost i podstaći decentralizaciju.

Kompanija takođe planira da uđe u partnerstvo sa lokalnim kompanijama da ulažu u bitkoin bankomat, davajući podsticaje za trgovce i pristupne tačke za bankarstvo.

Javad Jakub, direktor Razormind-a, kaže:

“Razormind je izuzetno zahvalan što ima kontinuiran uspeh u Evropi i ponosan da ova investicija podržava zajednice širom kontinenta. Ovo predstavlja najveći Razormind-ov projekat u Evropi do sada. Ceo tim je oduševljen širenjem poslovanja, stvaranjem lokalnih radnih mesta i uvođenjem nekih od najnaprednijih tehnologija koje će u budućnosti život činiti lakšim.”

Prema Blockchain-Finance obe lokacije će nuditi slične pogodnosti. Lokacija u Belfastu će imati kratkoročne kredite sa nultom kamatnom stopom, kao alternativa postojećim bankarskim kreditima. Takođe, objekat će obezbediti stipendije za obrazovanje. Lokacija u Parizu će ponuditi slične kreditne usluge, kao i podršku stvaranju bolje zajednice.

Razormind kaže da će biti u ponudi i nekoliko tradicionalnih bankarskih usluga. Do danas, ne postoji bankarska ustanova koja nudi tradicionalne bankarske poslove, ali sa decentralizovanim sistemom. Objekti kao što su Decentral’s Bitcoin ATM nude bankomat u kancelariji, međutim takvi BTM-ovi ne nude sve bankarske mogućnosti kao što su kreditne usluge i bitkoin plaćanja.