Kalifornijska firma za upravljanje sredstvima Reality Shares postala je poslednji učesnik u bitkoin hedž fondu - navodi anonimni izvor za Business Insider 15. avgusta.

Reality Shares, koja je ove godine postala poznata u kripto svetu nakon što je pokrenula prvi Coinbase blokčein ETF u junu, navodno je već prikupila 25 miliona dolara za fond.

Nadmašivši 100 miliona dolara, multi-strategijski fond će biti "mešavina arbitraže, rizičnih poduhvata i usmeravanja strategija" navela je anonimna osoba "upoznata sa planovima kompanije".

Opadajuće tržište u 2018. godini je otežalo život operaterima hedž fondova, čiji je broj preko 360 od avgusta meseca.

Kao što je Cointelegraph izvestio ranije, industrijski komentatori su izrazili zabrinutost od daljnjeg kraha tržišta koje može rezultovati zatvaranjem preko 10% navedenih hedž fondova do kraja naredne godine.

"Ljudi su pokušali da prošlogodišnje dobre zarade iskoriste da prikupe novac tokom ove godine, ali ove godine će izgleda biti drugačije" - naveo je investitor fonda Rik Marini za Bloomberg u aprilu kada je govorio o padu tržišta.

Investitor u rizične poduhvate, Spenser Bogart je u međuvremnu naveo za CNBC da bi aktivnost hedž fonda zapravo "veštački" mogla da smanji cenu bitkoina.

Ako bi Reality Shares prikupio svih 100 miliona dolara, njegov fond bi se merio samo sa još njih 28 koji su premašili ovu sumu.

 

Pripremio: Bojan Zečević