Kineska kompanija za sajber bezbednost SlowMist potvrdila je da nedavna ranjivost dvostruke potrošenja (double spending) koju je pronašla kod tetra (USDT) nije inherentna samoj kriptovaluti.

Umesto toga, postoje neke baze podataka berzi kriptovaluta koje ne potvrđuju revnosno status "važećih" dolaznih USDT transakcija. SlowMist je to objasnio u komentaru na svom Tviter nalogu 28. juna.

28. juna, SlowMist je otkrio ranjivost koja im omogućava da šalju USDT na berzu kriptovaluta bez ispravnih vrednosti transakcija.

Nešto kasnije, sajberbezbednosna firma objasnila je da novootkrivena ranjivost nije pitanje Teterove mreže, već je umesto toga rezultat loše implementacije nekih sistema za razmenu podataka.

Prema saopšenju SlowMist-a, problem je u tome što baze podataka “berze” ne potvrđuju striktno status “važećeg parametra”.

"Ova ranjivost nije sopstvena ranjivost USDT-a, ali neke baze podataka platformi za razmenune potvrđuju striktno status “važećeg” parametra.

Molim vas ne paničite."

Velika berza kriptovaluta OKEx je odmah reagovala na izveštaj SlowMists kompanije, tvrdeći da ova platforma “ne utiče na ovo pitanje”.

SlowMist je odgovorio na objavu od strane Omni Core programera koji se bevi održavanjem i koji je pružio dodatne informacije o ranjivosti. Omni Core tvrdi da ranjivost ne dolazi iz Teterovih ili “Omni Layer” protokola, već “zbog prilično lošeg rukovanja dolaznim transakcijama”.

Kreiran 2012, Omni Layer, nekada poznat kao Mastercoin, je digitalna valuta i komunikacijski protokol zasnovan na bitkoinovom (BTC) blokčeinu. Tether, originalno poznat kao “Realcoin”, stejblkoin koji je vezan za vrednost američkog dolara. Najavljen u julu 2014, a kasnije emitovan na bitkoin blokčeinu preko Omni Layer protokola.

25. juna ove godine teter je emitovao 250 miliona novih tokena, što je potez zbog kojeg se susreo sa kritičarima na Tviteru, koji su izrazili sumnju u činjenicu da su svi USDT tokeni podržani istim iznosom američkih dolara.

 

Pripremio: Nikola Mosurović