Pojavljivanje bitkoina (BTC) je predvidela kompjuterska igra Final Fantasy III, koja je nastala pre 28 godina. Na to je skrenuo pažnju korisnik Reddita koji je želeo da napravi šalu i do 18. aprila je prikupio više od 3.000 pozitivnih glasova (upvotes).

Objava se odnosi na simbol koji izgleda slično logou bitkoina, a prikazan je na objektu u igri koja je prvobitno objavljena 27. aprila 1990. godine.

 

pic

Prvi bitkoin blok je izrudaren 3. januara 2009. godine, pa možemo da zaključimo da je sličnost sa simbolom iz kompjuterske igre očigledna slučajnost. Međutim, ovo nije prva takva slučajnost koju si otkrili članovi bitkoin zajednice.

Neki su videli paralele sa bitkoinom u knjigama, kao što je “Kriptonomikon” Nila Stivensona objavljenom 2002. godine, “Down and Out in the Magic Kingdom” Kori Doktorova iz 2003., u kojoj je opisana valuta Whuffie koja je poput bitkoina i “Budući nesavršeni” Dejvida D. Fridmena iz 2008. godine.

Američki ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Milton Fridmen je predvideo uspon digitalnih valuta poput bitkoina. Fridmen je predložio način plaćanja u budućnosti koji bi predstavljao “metod gde kupovinom na Internetu možemo preneti sredstva od A do B, a da se ni A ni B ne poznaju”.

Još jedno “predskazanje” je pronađeno u epizodi Simpsonovih, gde Mardž i Homer stoje ispred prodavnice na kojoj piše “Crypto Barn”. Prodavnica je opisana kao “mesto za kodove”. Epizoda je emitovana 2. marta 1997. godine.