Rej Kurzvel, šef inženjerskog razvojnog centra i poznati futurista, smatra da je bitkoin suviše nestabilan da bi postao globalna digitalna valuta.

Upoređujući bitkoin sa američkim dolarom i drugim rezervnim valutama, Kurzvel navodi:

“Valute poput dolara su obezbedile razumnu stabilnost. Bitkoin nije. I nije mi jasno kako cela rudarska paradigma može da obezbedi taj tip stabilnosti...Videli smo ogromnu nestabilnost kod bitkoina, tako da ne bi uložio novac u bitkoin. Svakako mislim da bi u budućnosti mogla da se pojavi neka alternativa nacionalnim valutama. Verovatno algoritamske, samo što mislim da još nismo stigli do pravog algoritma.”

Šta je nestabilno: cena ili rudarski ekosistem?

Kurzvelovo obrazloženje zbog čega misli da je bitkoin nestabilan ne stoji pošto nije objasnio kako rudarska paradigma dovela do nestabilnosti mreže.

Kada Kurzvel poredi stabilnost bitkoina sa američkim dolarom, nije jasno da li je Kurzvel želeo da diskutuje o nestabilnoj ceni bitkoina ili o njegovom rudarskom ekosistemu, jer ako je ovo drugo nije u pravu. Bitkoin je izuzetno stabilan i bezbedan od 2009., od početka.

Svaka digitalna valuta u svojoj ranoj fazi će doživeti izuzetnu nestabilnost i fluktuaciju. Sve dok ne dostigne svoju zreliju fazu razvoja i broj od 21 milion, bitkoin će nastaviti da eksponencijalno raste u smislu korisničke baze, ukupne tržišne vrednosti i cene. Porast cene se takođe smatra nestabilnošću, tako da dokle god bude rastao biće nestabilan.

Što se tiče nestabilnosti u rudarskoj paradigmi, Kurzvel je možda mislio na probleme skalabilnosti, pošto u pogledu sigurnosti, rudarska paradigma i stabilna i uspešna.

Kompjuterska snaga bitkoina jeste rezultat rudarske paradigme koja omogućava mreži da bude nepromenljiva i decentralizovana, čime je praktično nemoguće da neki centralizovani entitet manipuliše mrežom.

Pitanja skalabilnosti

Ako Kurzvel karakteriše bitkoin kao nestabilnu digitalnu valutu zbog blokčein zagušenja i njegovih osnovnih pitanja skalabilnosti, važno je da svako sagleda važnost konsenzusa i dogovora unutar bitkoin zajednice. Teškoće u stvaranju promena i alternativa bitkoin mreže nam pokazuju da je bitkoin mreža sigurnija i decentralizovana.

Bitkoin je još uvek u ranoj fazi razvoja. Na kraju krajeva, to je samo osam godina stara tehnologija. Kao tehnologija, bitkoin će nastaviti da se razvija. Bitkoin je mreža poravnanja i digitalno zlato za većinu korisnika. Međutim, sa optimizacijom bitkoina, on će se transformisati u idealnu i efikasnu digitalnu valutu.