Posle nekoliko napada na Shapeshit-ovu platformu, kompanija je objavila potpuno zatvaranje sajta zbog rekonstrukcije. Rekonstrukcija obuhvata i unapređenje bezbednosti zbog nestalih sredstava ukupne vrednosti oko 230.000 dolara. Platforma planira povratak 20.4.2016. godine.

Tri velika napada

Prvi napad dogodio se 14. marta, a u napadu je ukradeno 315 bitkoina. Još dva napada su se dogodila i ukradeno je još oko 124.000 dolara.

Dakle, za samo nekoliko nedelja, Shapeshift je pretrpeo 3 velika napada, u kojima je izgubljeno ukupno 469 BTC, 1900 LTC i 5800 ETH.

Zbog toga, tim je odlučio da ugasi sajt na neko vreme, kako bi se obavila rekonstrukcija sajta i unapredili sigurnosni protokoli.

CEO Shapeshift-a, Erik Vurhis je napisao:

“Ostvaren je kontakt sa hakerom, koji je ukazao da je “odmetnuti“ radnik prošlog meseca hakeru dao neophodne informacije kako bi se izvršio napad.“

Odmetnuti radnik

Do sada, Erik je u 2 navrata komunicirao sa hakerom, koji se predstvlja kao Rovion Vavilov. Haker je rekao da je uspeo da upadne u sistem pomoću informacija koje je bivši radnik kompanije odao.

Zbog bezbednosnih neuspeha, Shapeshift je doveo Majkla Perkina, profesinalnog forenzičara iz LedgerLabs, da izvrši istraživanje. Iako je odmetnuti radnik identifikovan i protiv njega je pokrenut parnični postupak, samo deo ukradenih sredstava je vraćen. Prema izjavi Shapeshift-a korisnička sredstva nisu bila pod rizikom od krađe.

Shapeshift-ova platforma treba da bude ponovo online 20. aprila.