Neki mejnstrim mediji su odgovornost za najnovije “Vonakraj” sajber napade pripisali bitkoinu, nesmotreno prenoseći varijacije izjave u kojoj su kriptovalute predstavljene kao prikladni instrument za teroriste.

U stvarnosti, tehnologije koje su sastavni deo bitkoina i drugih kriptovaluta mogu biti idealni kao zaštita od budućih napada.

Rensomver (Ransomware)

Rensomver (vrsta zlonamernog softvera dizajniranog da blokira pristup kompjuterskom sistemu dok se suma novca ne isplati) napadi neviđenih razmera doveli su stotine hiljada računara u opasnost. Pošto su bitkoin i blokčein ponovo u centru pažnje, blokčein bi mogao da ponudi održivo rešenje.

NSA alati i ranjivost Windows-a su izazvali najveći sajber napad u istoriji. Bitkoin i blokčein su kao i uvek dežurni krivci, a kompanije rešavaju ranjivost centralizovanih sistema stvarajući revolucionarna rešenja vezana za verifikaciju i sigurnost ličnih podataka uz pomoć Blokčeina!?

Iznuda

Nakon najvećeg sajber napada, pitanje sigurnosti postaje izraženije nego ikada. Ista tehnologija koja omogućava napadaču da traži otkupninu u bitkoinima, može da bude veoma dobra zaštita od takvih događaja ukoliko se ponove. Nakon hakovanja NHS-a, blokčein stručnjaci su istakli da bi bezbedna verifikacija na blokčeinu verovatno sprečila zloupotrebe u budućnosti.

Blokčein rešenja

Od nastanka bitkoina, blokčein i decentralizovani registar su hvaljeni zbog svojih prednosti na polju sigurnosti. Nakon ‘Vonakraj’ napada, fokus na blokčein je još izraženiji. Sphre, firma koja se bavi upravljanjem podacima, je najavila partnerstvo sa Airbitz-om - platforma za sigurnost podataka i bitkoin novčanika. Sphre AIR je platforma zasnovana na pametnom ugovoru koja želi da poveže sigurno upravljanje i ostvarivanje zarade uz pomoć digitalnih identiteta.

Direktor Sphre-a, Daren Sejmor je za Cointelegraph izjavio:

“Integracija Airbitz novčanika će formirati ključni deo Air platforme za isporuku XID mikro-plaćanja i funkcionalnost slanja/primanja.”

Buduća sigurnost identifikacije

Nakon ‘Vonakraj’ visokoprofilnog napada koji je stotine sistema doveo u opasnost, potreba za zaštitom sigurnosti je povećana i očiglednija nego ikada.

Simor je ukazao na potrebu za decentralizovanim rešenjem sigurnosti, naročito u odnosu na centralizovane:

“‘Vonakraj’ napad je pokazao da je Internet i dalje opasno mesto za ljude i institucije. Centraliozovana rešenja sigurnosti identiteta poput Fejsbukovih i Guglovih daju na značaju napadačima koji imaju sve razvijenije napade...centralizovana rešenja će postati neophodna sa nastavkom njihovog razvoja, a transakcije koje ćemo vršiti preko Interneta sastavni deo naše svakodnevnice.”

AIR, koji će imati svoj kraudsejl (crowd sale) pred kraj maja, nije jedina kompanija koje se bavi verifikacijom i čuvanjem identiteta. Južnoafrički preduzetnik i bitkoin advokat, Vini Lingam je pokrenuo još jedan projekat koji ima za cilj da obezbedi sigurnost identiteta korisnika - Civic.