Kopanija koja se bavi visokotehnološkom bezbednosti, Carbon Black je saopštila da je u prvoj polovini 2018. godine ukradeno otprilike 1,1 milijardi dolara u digitalnim valutama, preneo je CNBC 7. juna.

Kompanija je navela da kriminalci zloupotrebljavaju ‘dark web’ kako bi lakše krali kriptovalute u velikoj meri. Procene su navodno pokazale da ima 12.000 tržišta i 34.000 ponuđača povezanih sa kripto krađom. ‘Dark web-u’ se može pristupiti samo uz primenu specijalnog softvera koji omogućava korisnicima da ostanu anonimni i pri tom ih u najvećem broju slučajeva niko ne može otkriti.

Rik Mekelroj, strateg u Carbon Black Security, je rekao u intervjuu za CNBC da najprostiji malver košta u proseku 224 dolara, a ima i onih koji koštaju svega 1,04 dolara. Mekelroj je dodao da nekad ide u paketu sa korisničkom podrškom. Na osnovu izveštaja, tržište malvera vredi oko 6,7 miliona dolara.

U izveštaju se navodi da krađe mogu vršiti karteli organizovanog kriminala ili kriminalane bande, ali često je visokoobučen inženjer koji radi sam i traži dodatan prihod. Kao što je objasnio Mekelroj, visokotehnološka krađa je “prilično laka”, i bilo ko može biti sposoban da je izvede, a ne samo poznata hakerska grupa. On dodaje:

“Imate nacije koje imaju škole kodiranja, ali nema posla, kao što je Rumunija.”

Za razliku od bankarskih i konvencionalnih finansijskih operacija, vlasnici kripto imovine nemaju institucionalnu podršku da zaštite svoje ušteđevine ili pokriju gubitke u slučaju prevara ili napada hakera. Mekelroj je rekao:

“Obično se oslanjamo na banke, alati postoje samo je potrebno da investitori znaju da ih koriste. Mnogi ljudi su potpuno nesvesni rizika tokom ove nove “zlatne groznice” i čuvaju svoj novac na klaud novčanicima koji nisu obezbeđeni.”

Na osnovu izveštaja, berze kriptovaluta su bile najpopularnije za viskokotehnološke napade, čineći 27% svih napada.

Cointelegraph je 7. juna preneo da je GuardiCore tim otkrio zlonamernu manipulaciju saobraćaja i kampanje kripto rudarenja. Kampanja pod nazivom Operation Prowli zarazila je preko 40.000 mašina u različitim industrijama, uključujući finansije, obrazovanje i državnu upravu.