Novi napad na bikoin korisnike koji uspostavlja kontrolu and Windows-ovim klipbordom kako bi zamenio adrese se već raširio na 2,3 miliona korisnika, piše u izveštaju od 30. juna.

Malver, koji je deo porodice “klipbord otmičara”, uspostavlja kontrolu nad memorijom i svojim neprimetnim radom u pozadini osigurava da njegovo prisustvo ostane nezapaženo. Posle toga on zamenjuje bitkoin adresu korisnika, koju je on kopirao u klipbord, sa adresom hakera, koju korisnik posle prekopira i pošalje novčiće hakeru.

“Ukoliko korisnik ne proveri adresu koju je prekopirao neće biti svestan da je došlo do zamene adresa,” dodaje Beeping Computer i navodi video u kome je objašnjeno kako malver radi.

Korisnici bitkoina se susreću sa raznim rizicima prilikom korišćenja hardvera za transakcije, bez obzira da li je to Android pametni telefon, Windows PC ili neki drugi uređaj.

Cointelegraph je više puta obaveštavao o ovoj temi i lista pretnji se samo širi. Neke od pretnji imaju za cilj napad na mejl dok druge ciljaju bitkoin adrese.

“Hakeri su prepoznali da korisnici kopiraju adrese i napravili su malver koji ovo iskorišćava,” dodaje Bleeping Computers.

Jedan vid zaštite je da antivirus program koji se koristi bude stalno ažuriran, kao i da se bitkoin adresa proveri ako se ona kopira sa jednog na drugo mesto.

Neki hardverski novčanici kao što je TREZOR dodatno teraju korsinike da provere adresu svaki put kada se ona generiše.


 

Pripremio: Stevan Kostić