Severna Koreja (DPRK) pokušala je da rudari bitkoin (BTC), javlja Yonhap News 27. avgusta, navodeći izveštaj koji je sastavila istraživačka jedinica iz Južne Koreje državne Korejske razvojne banke (KDB).

Yonhap napominje da je pokušaj rudarenja - koji je navodno bio sproveden "u malom obimu" između maja i jula 2017. godine - izgleda da je bio neuspešan, mada razlozi za to ostaju nejasni.

Prema Yonhapu, izveštaj KDB-a tvrdi da se interes Severne Koreje nalazi u suštinskim "karakteristikama kriptovaluta, uključujući anonimnost, teškoće praćenja novca i novčane sposobnosti". Istraživačka jedinica KBD navodi izveštaj lokalnog medija kao izvor svojih informacija o rudarskoj priči.

Istraživačka jedinica KDB navodno tvrdi da je severnokorejska teh kompanija, Chosun Expo, u procesu razvijanja bitkoin kripto menjačnice, iako nisu dati nikakvi dodatni detalji.

Istraživačka jedinica je takođe izvestila da intervju sa severnokorejskim defektorima ukazuju na to da većina građana u zemlji ima malo znanja o kripto, u potpunom kontrastu sa njihovim južnim susedima.

Severnokorejski hakeri prošle nedelje su objavili vest da su navodno zarazili menjačnicu kriptovaluta s malverom koji je neuobičajeno ciljao i Windows i MacOS sisteme.

U međuvremenu, u oktobru se pojavljuju nepotvrđeni izveštaji o navodnoj konferenciji o blokčeinu u Pjongjangu. Ran NeuNer sa CNBC-a je ranije ove nedelje donekle podelio vesti na Tviteru, navodeći "Ko dolazi?"

 

Pripremila: Majda Petrović