Kompanija za istraživanje kriptovaluta sa sedištem u Masačusetsu, Coin Metrics navodi da se na svakoj od 318 adresa nalazi minimum tetera (USDT) u vrednosti 1 milion dolara, što čini 80% globalne ponude tetera.

Blumberg je objavio da je u izveštaju kompanije od 7. avgusta suosnivač Coin Metrics-a, Nik Karter, napomenuo da su neki od USDT “kitova” velike kripto berze, poput Binance-a i Bitfinex-a.

U izveštaju se navodi da se to značajno razlikuje od distribucije bitkoina (BTC), kod kojeg kitovi očigledno drže svega oko 20% ukupne ponude novčića. Štaviše, na preko 20.000 BTC adresa navodno ima bitkoine koji vrede milion dolara i više. 

Međutim, uprkos tome što je bitkoin ravnomernije raspoređen unutar korisničke baze, USDT kitovi će možda moći da samostalno da utiču na cenu bitkoina, kao što sugeriše profesor finansija Džon Grifin sa Univerziteta u Teksasu:

“Koncentracija tetera sugeriše da je kontrola tetera u rukama nekolicine centralnih igrača koji mogu da utiču na cenu bitkoina i zainteresovani su za to [...] Takođe sugerišu da su mnogi igrači na berzi zainteresovani da se igra sa teterom nastavi.”

Prema izveštaju, Grifin je navodno povezao USDT sa tržišnom manipulacijom i rekordnim rastom cena u 2017. Prema navodima Sid Šekhara, suosnivača TokenAnalyst-a, takođe postoje zabrinutosti zbog nestabilnosti na tržištu koje se pojavi svaki put kada se “ubrizga” velika količina tetera na tržište.

Teter nastavlja da raste

Kao što je ranije objavio Cointelegraph, USDT se sada nudi na Bitfinex-u putem drugog blokčein protokola za bitkoina - Blockstream-ovog Liquid Network sajdčeina. USDT je prethodno bio na Omni blokčeinu. Liquid dodatno planira da omogući USDT na drugim kripto berzama, uključujući OKEx, OKCoin, BTSE, BTCTrader/BtcTurk, RenrenBit i Sideshift AI.