Naknade za bitkoin (BTC) transakcije su na najnižem nivou, prema novom izveštaju objavljenom od strane istraživačke kripto kompanije Diar 11. februara.

Dok su transakcije BTC-a u januaru dostigle najviši nivo u godini, dostigavši nivo zabeležen u 2017. godini, prosečna vrednost transakcija u BTC-u navodno je pala. Prosečne naknade za BTC navodno su pale na nivoe iz 2014. godine:

"Prosečne naknade su takođe na nivou koji nije viđen od 2015. uprkos tome što su ukupni mesečni transferi bitkoina na višem nivou nego što je to bilo tokom većeg dela 2018."

Prošlog meseca, Diar je izvestio da su berze kriptovaluta zatvorene 2018. sa “rekordnim obimima transakcija”, gde je kombinovani obim trgovanja u američkim dolarima (USD) na vodećoj kripto berzi Coinbase u Sjedinjenim Državama porastao za 21% u 2018. u odnosu na 2017. godinu, berze Kraken i Bitfinex su beležile porast od 192% i 50%.

Međutim, prošle nedelje Diar je objavio izveštaj u kojem se navodi da je od početka godine obim trgovanja na berzama kriptovaluta u januaru dostigao najniži nivo koji nije viđeni od 2017. godine. Ovaj period je navodno postao najgori za vodeću kripto berzu na svetu po prilagođenom obimu trgovanja, Binance, jer je njegovo BTC/USD tržište smanjeno za više od 40% u odnosu na decembar 2018. godine.

Takođe u januaru, izveštaj Diara otkrio je da je vrednost transakcije na Itirijum (ETH) blokčeinu dostigla najvišu vrednost u decembru 2018. godine i iznosila je 115 miliona. Dair je izjavio: "U pogledu broja transakcija na lancu,"super kompjuter" je od oktobra utvrdio između 16 i 17 miliona transakcija na mesečnom nivou."

 

Pripremio: Nikola Mosurović