Dnevni obim bitkoin (BTC) transakcija nedavno se povećao na nivo koji nije zabeležen još od januara 2018-e, nakon čega je BTC dostigao cenu od 20.000 dolara, prema podacima sa transactionfee.info. Neki od industrijskih igrača veruje veruju je to znak evolucije ekosistema i osnova kriptovaluta.

Dnevni obimi bitkoin transakcija. Izvor: transactionfee.info

Džejmson Lop, tehnički direktor firme Casa za bezbednost ličnih bitkoin ključeva, objavio je na Medium-u članak sa analizom performansi bitkoina, zaključivši da se „sistem poboljšava i raste“. Tokom istraživanja, Lop je prošao kroz razne izvore i statisike o rastu bitkoina tokom 2018-e:

“Različita poboljšanja na polju širenja bloka su implementirana od strane razvojnog tima bitkoina (Bitcoin Core) tokom proteklih par godina i kako se nodovi nadograđuju, izgleda da imaju efekat. Postoji i nova mreža majnera visokih performansi."

Prema Lopu, "niska potražnja za transakcijama, poboljšani algoritmi procene provizija, usvajanje SegWit protokola i grupisanje transakcija rezultirali su učinkovitijim korišćenjem prostora bloka i manje konkurencije za ovaj oskudni resurs". SegWit je dizajniran da smanji vreme obrade i čekanja, kao i naknade za transakcije.

U 2018-oj, procenat BTC transakcija koje troše SegWit inpute navodno je povećan sa 10% na 40%, dok je prosečna veličina BTC transakcije dostigla maksimum od 750 bajta u fabruaru nakon čega je pala na 450 u četvrtom kvartalu 2018. godine. Prema Lopu ovo je rezultat povećanog usvajanja SegWit-a.

U 2018. godini dominacija BTC-a na tržištu vratila se na preko 50%, nakon pada na 32,5%. „Broj dostupnih nodova nije pao mnogo u poređenju sa kursom - moja sumnja je da su ljudi koji upravljaju ovim nodovima visoko posvećeni bitkoinu i/ili da ih koriste u ekonomske svrhe, tako da je malo verovatno da će isključiti nod zbog volatilnosti kursa“, dalje objašnjava Lop.

U novembru 2018. godine, kripto evangelista Antoni Pompliano izjavio je u blog postu da su osnove bitkoina, kao što su cena po transakciji i broj transakcija, povećane. Pompliano je naznačio sedam osnova bitkoina, naglašavajući sve veći broj bitkoin novčanika kao i rast količine dnevnih potvrđenih transakcija.