Službenik Centralne banke Španije (BDE) smatra da bitkoin (BTC) nije efikasan u rešavanju problema sa kojima se suočavaju veliki platni sistemi. Zamenik generalnog direktora BDE za inovacije i tržišnu infrastrukturu, Karlos Kolesa, dao je svoje mišljenje o vodećoj kriptovaluti u izveštaju od 17. februara.

Studija nazvana “Bitkoin kao rešenje za platne sisteme ili rešenje u potrazi za problemom?” označena je kao “prigodna studija” navodi Cointelegraph na španskom. Ovo znači da BDE ne deli ovakav stav po pitanju vodeće kriptovalute.

Kolesa je uporedio bitkoin sa tradicionalnim platnim sistemima i finansijskim posrednicima. Kao prvo on navodi da blokčein bitkoina obrađuje samo 250.000 transakcija dnevno, što je relativno mala količina za svetski sistem. Na primer, glavni španski maloprodajni sistem, Sistema Nacional de Compensacion Electronica (SNCE), je od 2017. na dnevnom nivou imao oko 7,2 miliona transakcija.

S obzirom da rudari moraju odobravati transakcije, bitkoin je time spor i zahteva dodatno vreme koje je u tom slučaju nepredvidivo. Prema tome, proof of work (PoW) ograničava kapacitet čitavog sistema umesto da pruža korisnost, kao i da upravljanje i koordinacija sistema sprečava njegovo poboljšanje, kako se navodi u izveštaju.

Prema Kolesu, kombinacija privatnih i javnih ključeva je veoma nepouzdana jer je podložna  raznim oblicima prevare. Štaviše, on za to navodi da gubitak privatnih ključeva znači da se sredstva korisnika nikada ne mogu vratiti.

Izveštaj nailazi na razumevanje kod nekih bitkoin skeptika kao što je Nurijel Rubini, koji veruje da su kripto svet veoma centralizovan. Na primer, postoje provizije za transakcije, a brzina plaćanja zavisi od njegove stope. Prosečna stopa je određena prema rudarskim pulovima, koji prema mišljenju stručnjaka, imaju dovoljno snage da kontrolišu sistem kako bi zauzvrat dobili nagrade. Kolesa zaključuje:

“Malo je verovatno da će bitkoin u svom trenutnom obliku imati bilo kakav značajan uticaj na finansijski sektor kao alternativu tradicionalnom platnom sistemu.”

Na početku meseca banka je izdala proglas građanima upozoravajući na visinu rizika koji prati kriptovalute. U dokumentu se navodi da kriptovalute još uvek nisu regulisane u zemlji i da razmene nisu odobrene od strane BDE, s tim da sredstva koja se tamo čuvaju ne mogu biti zaštićena od strane vlade. Štaviše, guverner BDE-a, Pablo Hernandez de Kos, navodi da kripto “ne može zameniti novac i da nije sredstvo plaćanja ili zajedničke razmene”.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović