Novi podaci sugerišu da je rast bitkoina (BTC) povezan sa njegovim sazrevanjem kao imovine na osnovu razgovora koji okružuju vodeću kriptovalutu, prenosi Blumberg 15. maja.

Blumberg je naveo izveštaj veb platforme za prikupljanje podataka Indexica, koja je razvila indeks zasnovan na obradi tekstualnih dokumenata u nastojanju da objasni nedavni skok bitkoina.

Istraživanje je otkrilo tri glavna pokretača rasta bitkoina, uključujući razgovore oko bitkoina, manje zabrinutosti u vezi sa prevarama i pomak u sentimentu o tome kako su ljudi govorili o bitkoinu u prošlosti, a kako sada. U izveštaju se navodi da sve više finansijskih stručnjaka i akademika razmišlja o bitkoinu, a tradicionalne institucije to shvataju ozbiljnije.

Objašnjavajući buduće pitanje bitkoina, Zak Selbert, glavni izvršni direktor Indexice, navodno je tvrdio: “Razmislite o tome, rukovodioci će govoriti o dobrim stvarima koje očekuju da će se dogoditi na konferencijskim pozivima prije nego što se dogode. Kasnije samo navode greške.”

Tokom proteklog meseca, bitkoin je pokazao impresivan skok sa oko 5.075 dolara 15. aprila do trenutne cene od oko 8.178 dolara, prema CoinMarketCap-u.

30-dnevni grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Danas je Erik Vorhis, direktor kripto berze ShapeShift, tvrdio da je volatilnost koja je prisutna na tržištu bitkoina i altkoina tokom godina neophodan fenomen za sredstva koja se tek razvijaju, navodeći da su mehuri bitan deo rasta ove industrije.

Vodeće tržište derivata CME Group zabeležilo je rekordni obim trgovanja bitkoin fjučersima 13. maja jer se optimizam na tržištu i dalje održava. Taj broj je iznosio 168.000 BTC-a (1,35 milijardi dolara) - skoro 50% više u odnosu na prethodni rekord od 22.500 ugovora i 112.700 BTC-a (909,2 miliona dolara) 4. aprila.