Rudarski (BTC) gigant Bitmain bi mogao u trećem tromesečju da zabeleži gubitke od oko 500 miliona dolara, objavio je CoinDesk 19. februara citirajući dokument kompanije.

Bitmain, koji trenutno pokušava da pokrene IPO pod pokroviteljstvom Hongkonške berze (HKEk), podneo je izveštaj o svojoj zaradi u skladu sa zahtevima za listing.

Prema publikaciji, u tom izveštaju se navodi da je za 2018. godinu, bez četvrtog kvartala, prihod bio 3 milijarde dolara, a profit 500 miliona dolara. Ovo je u suprotnosti sa prethodnim ciframa za prvu polovinu godine, za koje je profit iznosio 1 milijardu dolara.

Ako su informacije tačne, pretpostavka je da je u trećem kvartalu Bitmain imao gubitke od 500 miliona dolara, potvrđujući široko rasprostranjenu teoriju da je ubrzan pad bitkoin tržišta krajem prošle godine ozbiljno naštetilo rudarskom sektoru.

Kako je izvestio Cointelegraph, proces prijave IPO-a kompanije Bitmain, koji bi mogao da prikupi značajna sredstva za kompaniju, bio je ispunjen teškoćama jer su planovi izašlii u javnost u drugom kvartalu 2018. godine.

HKEx je i sam doprineo sumnjama u decembru, a glasine tvrde da ta berza nije bila voljna da odobri bilo koju ponudu kriptovalute zbog nestabilne prirode sektora.

U isto vreme, Bitmain je ukinuo ili smanjio nekoliko svojih odeljenja u drugim državama, kao i broj zaposlenih. Kompanija je takođe objavila svoj novi bitkoin rudarski hardver čip ove nedelje.


 

Pripremila: Majda Petrović