Gigant za rudarenje kriptovaluta Bitmain, kako se izveštava, planira da postavi 200.000 uređaja za kripto rudarenje u Kini kako bi imao koristi od jeftine hidroelektrične energije, izveštava CoinDesk 21. marta.

Izvor iz Kine, upoznat s tim, navodno je rekao za CoinDesk da će Bitmain postaviti 200.000 svojih uređaja kako bi iskoristili jeftine troškove hidroelektrične energije tokom leta nakon velikih kiša u jugozapadnoj Kini. Rudarska oprema se procenjuje na oko 80 do 100 miliona dolara.

Bitmain je, kako se izveštava, ušao u pregovore i počeo da sklapa ugovore sa lokalnim rudarskim farmama kako bi postavio svoju opremu. Prema izvoru, Bitmain želi da implementira svoje nove mašine kao što su AntMiner S11 i S15 zajedno sa nekim starijim modelima kao što je AntMiner S9i/j.

Ova vest dolazi nakon odluke Bitmaina da zatvori svoj razvojni centar u Izraelu i otpusti lokalne zaposlene u decembru prošle godine, te da smanji svoje operacije u Holandiji u januaru. Gadi Glikberg, šef izraelskog ogranka i Bitmainov potpredsednik za međunarodnu prodaju i marketing, navodno je povezao zatvaranje sa skorašnjim kolapsom kripto tržišta:

"Kripto tržište je prošlo kroz turbulencije u proteklih nekoliko meseci, što je prisililo Bitmain da preispita svoje različite aktivnosti širom sveta i da preusmeri svoje poslovanje u skladu sa trenutnom situacijom."

Što se tiče zatvaranja operacija u Holandiji, Bitmain je rekao da je taj korak deo njegovog dugoročnog plana smanjenja troškova. Bitmain je navodno pretrpeo posledice smanjene profitabilnosti rudarenja bitkoina u posljednjih nekoliko meseci, koji trenutno kruži oko 4.000 dolara.

U januaru su se pojavile vesti da je Bitmain navodno obustavio svoje rudarske operacije u Rokdejlu, u Teksasu. Stiv Jang, sudija okruga Milam, izdao je saopštenje u kojem se navodi da su svi zaposleni u Bitmainu, osim dva inženjera i menadžera ljudskih resursa, bili otpušteni, a sve operacije bile obustavljene.