Novo istraživanje platforme za trgovanje kriptovalutama Coinbase pokazuje da 56% od najboljih 50 univerziteta na svetu nudi jedan ili više kurseva za kriptovalute ili blokčein tehnologije.

Metrike ukazuju na sve veće interesovanje

Coinbase je svoje istraživanje podelio u službenom postu na blogu 28. avgusta u kome je za listu 50 najboljih univerziteta iskoristio rejting US News and World Report-a. Ovo je uključivalo i ponude za dodiplomske i diplomske studije.

Istraživanje je pokazalo da je dvostruko više studenata pohađalo blokčein ili kripto kurseve u poređenju sa prošlom godinom i da mnogi vrhunski univerziteti takođe imaju klubove za studente povezane sa blokčein tehnologijom ili kriptovalutama. Ponude kurseva vezane za blokčein i kriptovalute najboljih 50 univerziteta su u porastu 42% u odnosu na 2018. godinu.

 

Odabrani rezultati ankete. Izvor: Coinbase

Vrste blokčein edukacije

Coinbase je takođe izvestio da je oko 70% od 50 najboljih univerziteta nudilo kurseve kriptovaluta i blokčeina van svojih odeljenja za računarske nauke u oblastima kao što su pravo, humanističke nauke i ekonomija. Računarska nauka je i dalje najčešća oblast koja sadrži 32,2% ponude kurseva vezanih za blokčein i kriptovalute. Jedan student sa Kornela je rekao:

„Imali smo toliko profesora koji su želeli da nauče više o blokčeinu i vide kako se to odnosi na njihovu oblast. Stvarno je kul biti deo zajednice u kojoj postoji toliko angažmana."

Kao što je ranije objavio Cointelegraph, šef u kompaniji Ripple Ken Veber nedavno je rekao da veruje da su blokčeinu i prostoru za digitalnu imovinu potrebni praktičniji kursevi sa univerziteta. Napisao je:

"Trenutno više od 40% najboljih svetskih univerziteta već nudi najmanje jedan kurs o blokčeinu ili kripto imovini. Ali to je povezano sa različitim disciplinama kao što su pravo, inženjerstvo, matematika i poslovna administracija. Da bi uistinu zatvorili jaz između veština, univerziteti širom sveta moraju proširiti ove programe kako bi ponudili kurseve za blokčein i kripto imovinu koji se direktno odnose na uloge u sektoru."