Nedavni izveštaj Privredne komore Kanade pokazuje da su plate u kanadskom sektoru blokčeina među najvišim u zemlji.

Preko potrebna pravna jasnoća

Komora za digitalnu trgovinu Kanade objavila je svoj oktobarski izveštaj o blokčein ekosistemu u zemlji, u kome je prikazan uvid u zdravlje sektora, trenutne snage i zakonske potrebe širom Kanade.

Izveštaj je prikupio podatke više od 150 učesnika koji dolaze iz sektora kriptovaluta i blokčeina, kanadske vlade i akademske zajednice. Studiju je sproveo Blockchain Research Institute (BRI) uz podršku kompanije za profesionalne usluge Accenture.

Izveštaj, koji detaljnije razmatra kanadski blokčein ekosistem po regionu i veličini kompanije, navodi da je sektoru očajnički potrebna posvećenost vlade da ovim visoko inovativnim tehnološkim sektorom pomogne na način da pruža pravnu jasnoću. Predsedavajući BRI Don Tapskot je rekao:

„Iako je istraživanje pokazalo da je blokčein sektor raznolik i raste u Kanadi, on takođe ima izazove u pogledu pristupa finansijskim i poslovnim uslugama i neizvesnog regulatornog okruženja.“

Iako se u izveštaju tvrdi da je Kanada u dobroj poziciji da postane globalni lider u sektoru blokčeina, ekosistem se suočava s velikim izazovima koji uključuju finansiranje, nedostatak regulatornog okruženja, nedovoljno javno obrazovanje i malo saradnje bankarskih i revizorskih službi.

Plate u blokčein sektoru među najvišim u Kanadi

Prema izveštaju, veliki pozitivni uspeh je što prosečna godišnja zarada u blokčein sektoru u Kanadi iznosi više od 98.000 dolara, što ga čini jednim od najplaćenijih u zemlji. Generalna direktorka Komore za digitalnu trgovinu Kanade Tanja Vuds je rekla:

„Postojeći kanadski ekosistem u Kanadi nudi najbolje talente u klasi i politike za rast koji se mogu koristiti za uspostavljanje vodećeg svetskog blokčein haba ovde kod kuće. Jasno je da kanadski blokčein ekosistem pruža ogromne mogućnosti onima koji su zainteresovani za karijeru u ovoj oblasti.“

Plaćanje poreza u bitkoinu

Cointelegraph je ranije objavio da je Ivan Kun, suosnivač kripto berze Coinberry, tvrdio da je bitkoin (BTC) efikasniji za plaćanje poreza od bankarskih kartica. Kun je objasnio da njegova kompanija uzima mnogo niže naknade od onih koje kompanije za kartice nameću svojim klijentima, dodajući:

„Kompanija za kreditne kartice naplaćuje naknadu od 3%. [...] Naša naknada je 0,5%, tako da je to mnogo korisnije za opštine."