Investicije u blokčein u SAD-u će se povećati sa 3,12 milijardi na 41 milijardi dolara do 2025. godine, navodi se u istraživanju objavljenog 25. marta.

Novi izveštaj pod imenom “Blokčein biznis prilike u SAD-u i perspektiva Databook serije (2016-2025)” predviđa da će blokčein ulaganje u Americi dostići godišnju stopu rasta od 44,5%, sa rastom od 3,1 milijarde do 41,1 milijardi dolara do 2025. Izveštaj je objavila kompanija za istraživanje tržišta Research and Markets.

Izveštaj takođe otkriva da tokom 2018. godine, blokčein ulaganje u SAD-u je povećana za 110% i dostigla 1,6 milijardi dolara. Kako bi spremili izveštaj, kompanija je navodno pregledala tržišne prilike i blokčein rizike u više od 75 sektora i 11 industrija.

Početkom marta, kompanija za istraživanje tržišta International Data Corporation (IDC) objavio je izveštaj koji predviđa da će globalna blokčein potrošnja dostići ubrzan rast između 2018. i 2022. godine, sa godišnjom stopom rasta od 76%, koje će dostići 12,4 milijardi u 2022.

Prema izveštaju, SAD ostaje najveći investitor blokčein sektora sa 1,1 milijardi dolara, nakon čega ide zapadna Evropa i Kina, koji će uložiti 674 miliona i 319 miliona dolara.

Ovog meseca, ekonomista i kritičar kriptovaluta Nouriel Roubini, tvrdio je da blokčein “nema nikakve veze” sa budućnošću finansijskih usluga. Roubini je izbacio blokčein tehnologiju sa liste vodećih tehnologija koji će dovesti do revolucije u proizvodnji ili u finteh, uključujući veštačku inteligenciju, mašinsko učenje, big data i IoT.

U međuvremenu, vršilac dužnosti američkog državnog sekretara za ekonomski rast, energiju i životnu sredinu Maniša Sing, izjavio je da je agencija trenutno u fazi istraživanja, kako bi “bolje razumeli” blokčein tehnologiju. Sing je naveo da “blokčein tehnologija postaje globalni fenomen. Stoga je od suštinske važnosti da bolje razumemo ovu modernu tehnologiju, jer se ona sve više usvaja u našoj ekonomiji.


Pripremio: Marko Mihajlović