Kako se izveštava, kanadska centralna banka razmatra pokretanje sopstvene digitalne valute.

Digitalna valuta bi mogla da deli informacije sa policijom i poreskim vlastima

16. oktobra, novina The Logic je izvestila da Banka Kanade istražuje moguće prednosti i izazove povezane sa pokretanjem sopstvene digitalne valute. Navodno centralna banka veruje da bi javna digitalna valuta centralne banke (CBDC) mogla biti odgovor na direktnu pretnju koju kriptovalute očigledno predstavljaju.

Dokument pod nazivom „Novac centralne banke: Sledeća generacija“ pripremljen je za trenutnog guvernera Kanadske banke Stefena Poloza za sednicu odbora u septembru 2018. godine i predstavljen je u okviru dvogodišnjeg istraživačkog projekta o tome da li ili ne bi banka trebala pokrenuti vlastiti CBDC.

17. oktobra, interni izvor u Banci Kanade potvrdio je za Cointelegraph da se prezentacija zaista dogodila. Autor dokumenta, Stefen Murčison, je napisao tada:

„Moramo da budemo inovativni da bismo ostali u igri. [...] CBDC bi imao sve prednosti [sredstva koja podržava centralna banka] i svu praktičnost i sigurnost bežičnih, elektronskih plaćanja.“

Prema dokumentu, jedna od prednosti kanadske centralne banke od pokretanja sopstvene digitalne valute bila bi mogućnost da prikupi više informacija o svojim građanima nego što je to moguće kada ljudi koriste gotovinu. Ti lični podaci se ne bi delili sa primaocem plaćanja, ali mogli bi se deliti policiji ili poreskim vlastima, navodi se u dokumentu.

Međutim, u imejlu za Cointelegraph, Džosian Menard, portparol centralne banke, je rekla da banka još uvek nije donela bilo kakvu odluku da li će lansirati sopstveni digitalni novčić, dodajući:

„Naš rad na CBDC-u je istraživački, s obzirom na tehnološki napredak i važnu javnu uslugu koju novčanice pružaju Kanađanima.“

Kina ubrzava razvoj CBDC-a 

Cointelegraph je nedavno izvestio da analitičari RBC Capital Markets-a sugerišu da zagušenje Facebook-ove libre može ostaviti polje otvorenom kineskom CBDC-u koji podržava juane da dominira u ekonomijama u razvoju. RBC je klijentima napisao:

"Ako američki regulatori na kraju odbace libru i odluče da ne pripremaju propise kako bi podstakli kripto inovacije u SAD-u, kineski CBDC može biti strateški pozicioniran da postane de fakto globalna digitalna valuta u ekonomijama u razvoju."