Ekonomski istraživači na Kielovom institutu za svetsku ekonomiju identifikovali su digitalne valute koje izdaje centralna banka kao priliku za stabilniji finansijski sistem, a istovremeno odbacujući kriptovalute, izveštava Cointelegraph auf Deutsch 27. juna.

Istraživači u Kielu razlikuju digitalne ili virtuelne valute od kriptovaluta kao što je bitkoin u svom izveštaju objavljenom 26. juna, koji će služiti kao vodič za "Monetarni dijalog" u ECON komitetu Evropskog parlamenta. Prema izveštaju, kriptovalute ne predstavljaju održivu alternativu tradicionalnim valutama koje izdaju centralne banke:

"Trenutno, kriptovalute kao što je bitkoin ne mogu značajnije da zamene tradicionalne valute. Dostupna tehnologija je suočena sa ozbiljnim ograničenjima u pogledu skalabilnosti. Konkretno, bilo bi preterano skupo da se čak i umereni deo transakcija koje se sada obavljaju preko tradicionalnih valuta sprovedu putem kriptovaluta."

Izveštaj Kiel instituta tvrdi da, umesto da su sredstvo razmene, kriptovalute i srodna sredstva su primarno korišćeni kao sredstvo za finansijske špekulacije. Pošto nisu bili zasnovani na fiksnoj vrednosti, one nisu mogle biti racionalno vrednovane. To bi dovelo do velikih fluktuacija cena, što bi zauzvrat privuklo više špekulanata. Nedostatak regulacije dodatno povećava ovaj efekat kroz netransparentnost.

Analiza se nastavlja navodeći da digitalne valute mogu predstavljati priliku za centralne banke, čak iako su "nezgodne" zbog gubitka značaja tradicionalnih bankovnih računa:

"Da bi se izbegla ponovna nestabilnost bankarskog sistema, komercijalne banke bi trebalo da osmisle pouzdanije izvore finansiranja od depozita. S obzirom na to da frakcioni karakter trenutnog bankarskog sistema može biti glavni izvor nestabilnosti, takva promena ne mora nužno biti loša, ali bi na kraju mogla raskrčiti put za stabilniji finansijski sistem."

Neke globalne banke već razmišljaju o uvođenju sopstvenih digitalnih valuta, poput Banke Tajlanda i Centralne banke Bahama. Čak je i guverner Banke Engleske, koja se smatra “teškašem” u međunarodnom monetarnom sistemu, rekao da je otvoren za ideju o digitalnoj valuti centralne banke.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić